Back to the zeroes: Y2K-fashion is helemaal on trend

Al laten we sommige items liever in het verleden...

Van de seventies tot de nineties: we zien dit jaar veel stijlinvloeden van vroeger terug. En nu komt ook mode uit de zeroes weer terug. Y2K-fashion is namelijk helemaal on trend op het moment – al geven wij daar graag onze eigen draai aan. Benieuwd waar we het over hebben en hoe deze trend kunt stylen? Wij praten je bij.

Year 2000

Y2K staat voor het jaar 2000 (year 2000), dus de outfits zijn gebaseerd op de late jaren negentig en het begin van de zeroes. De kans is groot dat jij nog foto’s uit die tijd van jezelf terug kunt vinden, en ook grote kans dat je niet altijd helemaal happy en trots op je outfits terugkijkt. Toch komt het stijltje uit die periode nu weer helemaal terug. Maarre, zoals altijd kiezen we de leukste items uit die we weer kunnen dragen en laten we in het verleden wat in het verleden moet blijven (lees: witte leggings).

Low-rise en crop tops

De herleving van Y2K-trends komt voornamelijk door Gen Z die de stijl herontdekte en ermee aan de haal ging op TikTok. Het eerste wat je dan vaak zult zien zijn de low-rise skinny jeans met crop tops. Toch zijn we nogal verknocht geraakt aan onze high-waist broeken – erg millennial, we know – dus kiezen we uit een aantal andere toffe staple pieces. Denk aan de lange leren jas die rechtstreeks uit de Matrix is gekomen. Ook de all-denim outfit van Britney Spears en de preppy look met de plooienrok heeft zijn weg naar ons teruggevonden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @camillecharriere

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Michaila Cothran (@michailacothran)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door stephany andrea ♡ (@soulrichx)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rae Everyday (@raeannlangas)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Allison Ho (@alllisonho)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door paloma elsesser (@palomija)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door azusa (@azunyaaa0326)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ERIS-KRISTINA (@eristheplanet)

Body image issues

Er is echter wel veel te doen rondom de Y2K-trend, want de stijl kan “body image issues and eating disorders” triggeren, zo zegt iemand op Twitter. Met meer dan dertienduizend likes op de tweet, lijkt dat een veel gedragen probleem te zijn met de terugkeer van Y2K. Gelukkig is onder Gen Z body positivity en body neutrality steeds groter aan het worden en doen ook steeds meer mensen met andere figuren dan de trendsetters uit de zeroes – zoals Britney Spears en Paris Hilton – met de trend mee. We like! 

Bron: Marie Claire, Who What Wear, Harper’s Bazaar | Beeld: Brunopress, Instagram 

Laatste nieuws