Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zittend beroep? Kijk uit voor het dode-billen-syndroom

Een kantoorbaan kan nare gevolgen hebben voor je lichaam.

Pensive pretty young mixed race woman sitting behind desk working on creative project at home. Copy space

Heb jij een kantoorbaan? Dan is de kans groot dat je het grootste gedeelte van de dag zittend doorbrengt. Helaas heeft zo'n zittend beroep ook behoorlijk wat gevolgen voor je billen en alles daaromheen. Zo kun je te maken krijgen met het dode-billen-syndroom. Que? Wij vertellen je er alles over.

Billen in de slaapmodus

Als je zittend werkt, hoeven je billen de hele dag niets te doen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je billen in de zogeheten slaapmodus terechtkomen en ze bij het opstaan dof of verdoofd aanvoelen. Oftewel: het dode-billen-syndroom. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de spieren in je billen, maar ook voor andere delen van je lichaam.

Door inactieve bilspieren worden je heupbuigspieren juist sterker, waardoor je rug gekromd wordt. Dit zorgt weer voor een slechte houding, wat uiteindelijk voor rugpijn kan zorgen.

Bilspieren

Als je heupen en bilspieren niet naar behoren functioneren, kan dit op zijn beurt zorgen voor zwakkere enkels en knieën. Als je grote bilspieren het gewicht niet meer kunnen dragen, verplaatst het zich naar die zwakkere delen, waardoor je last krijgt.

De spiermassa neemt af en het wordt dan ook steeds lastiger om nieuwe bilspieren te kweken in de sportschool. Dit zorgt niet alleen voor plattere billen maar ook voor een verslechterde bloedsomloop in de billen. Dus: zorg ervoor dat je ieder half uur even opstaat van je bureau. Je zult jezelf er later dankbaar voor zijn.

Bron: Happy in Shape, Self Magazine | Beeld: iStock