Skincare routine: in deze volgorde zou je je producten moeten aanbrengen

Aha!

Serums, toners, cleansers, dagcrèmes en scrubs: ons badkamerkastje staat er vol mee. Hoewel het voor een stralende, glowy huid belangrijk is dat je de juiste producten gebruikt, is ook de volgorde waarin je deze producten aanbrengt very important. Geen idee waar je moet beginnen? We’ve got you.

Van dun naar dik

Met talloze verschillende skincareproducten zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. De tijd van alleen reinigen, verstevigen en hydrateren is voorbij. Tegenwoordig vliegen termen als peptiden, retinol, vitamine C, zuren en serums ons om de oren, wat voor flink wat verwarring kan zorgen. Want wat komt er ook alweer eerst: serum of dagcrème? En wanneer moet je je SPF aanbrengen? En je oogcrème?

Hoewel iedereen weer een andere huid en daarmee andere skincare routine heeft, geldt over het algemeen dat je de producten op basis van consistentie zou moeten aanbrengen. Zo vertelt Ksenia Selivanova, co-founder van huidconsultancy Lion/ne, aan Marie Claire UK: “Een goede manier om te onthouden in welke volgorde je je producten moet aanbrengen, is door te beginnen met dunnere producten op waterbasis gevolgd door oil-based, dikkere producten. Overdag eindig je altijd met een SPF.”

Ochtendroutine

1. Cleanser

Als je de avond ervoor je make-up hebt verwijderd, begin dan met een licht reinigingsmiddel om de restanten van de huidverzorgingsproducten of overtollige oliën op je huid te verwijderen. De ochtendreiniger moet zacht, hydraterend en niet-schurend zijn.

2. Toner

Gebruik vervolgens een toner op waterbasis om de pH-niveaus van de huid weer in evenwicht te brengen en je huid voor te bereiden op een serum en vochtinbrengende crème.

3. Hyaluronzuur serum

Hyaluronzuur is een belangrijk ingrediënt dat door alle huidtypes kan worden gebruikt. Het helpt structuur te geven aan onze cellen en ondersteunt de hydratatiebarrières van onze huid. Deze extra hydratatie helpt dus om de huid voller te maken, waardoor fijne lijntjes minder zichtbaar worden.

4. Andere serums

Een serum is ontworpen om de diepere huidlagen van je huid te voeden. Serums kunnen ook effectief zijn om je huidverzorgingsroutine aan te passen aan jouw specifieke huidbehoeften.

5. Oogcrème

Gebruik daarna een oogcrème. Het is belangrijk om een aparte oogcrème te gebruiken omdat de huid rond de ogen veel dunner en gevoeliger is dan de rest van het gezicht.

6. Moisturizer

Nadat je je serum hebt aangebracht en het de tijd hebt gegeven om het in de huid te absorberen, is het tijd om een vochtinbrengende crème aan te brengen. Dit helpt om je huid de hele dag door te hydrateren en creëert een gladde basis voor make-up.

7. SPF

Werk af met een SPF (Sun Protection Factor) om je huid te beschermen tegen UV-stralen. UV veroorzaakt tekenen van vroegtijdige veroudering zoals rimpels en pigmentatie. Deskundigen adviseren het gebruik van een SPF30 of hoger op je gezicht om optimale UV-bescherming te bieden.

Avondroutine

1. Reiniger

Als je overdag make-up en SPF draagt, reinig je huid dan twee keer. Gebruik een reinigingsmiddel op basis van balsem of olie om eerst de make-up en overtollige olie af te breken en gebruik daarna een zachte, hydraterende reinigingsgel.

2. Toner

Daarna volgt opnieuw een toner om de pH-niveaus van de huid in evenwicht te brengen en de huid voor te bereiden op je serum en vochtinbrengende crème. Je kunt er ook voor kiezen om twee tot drie keer per week een zure toner te gebruiken, afhankelijk van je huidtype.

3. Retinol

Als je echt tekenen van veroudering en de bijhorende fijne lijntjes op tijd wil ’tegengaan’, dan is retinol je redder in nood. Retinol, ook bekend als vitamine A, is een ingrediënt dat helpt om tekenen van veroudering tegen te gaan. Het helpt de productie van collageen en elastine te bevorderen, de verstopping van de poriën te verminderen, de talgproductie te reguleren en ontstekingen tegen te gaan.

4. Serum

Er wordt geadviseerd om ’s nachts een serum te gebruiken met ingrediënten die de behoeften van je huid vervullen. Is je huid droog? Is er sprake van pigmentverschijnselen? Voelt je huid verstopt aan? Zoek naar serums die voldoen aan de specifieke behoeften van je huid.

5. Oogcrème

Net als je ochtendroutine, vervolg met een oogcrème.

6. Moisturizer

Voor vochtinbrengende avondcrème gebruik je een crème met een iets rijkere, dikkere consistentie dan dat je overdag zou gebruiken om de uitgedroogde huid te hydrateren.

Good luck!

Bron: Marie Claire UK, Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws