Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Kan het kwaad om met je benen over elkaar te zitten?

Is het schadelijk of valt dat mee?

Als we op een stoel of bank gaan zitten, is het bijna een automatische beweging om onze benen over elkaar te doen. Iedereen heeft daarbij een andere preference: links over rechts of andersom. Het voelt als een natuurlijke zithouding. Maar is het wel goed voor je om zo te zitten?

Benen over elkaar

Of we nou achter ons bureau, in een café of in de wachtkamer bij de huisarts zitten: we doen bijna altijd onze benen over elkaar. Met de benen gekruist zitten is voor veel mensen een prettige zithouding. Het maakt rechtop zitten namelijk makkelijker, want het bekken is gestabiliseerd en je buikspieren worden minder aangespannen. Draag je een rok of een jurk? Dan is de leg cross ook nog eens ideaal om tegen inkijk te beschermen.

Schadelijk of niet?

Hoewel het misschien goed voelt om met je benen over elkaar te zitten, wil dit niet per se zeggen dat het ook goed ís om te doen. Quest toont bijvoorbeeld een onderzoek uit 2014 als bewijs. In dat onderzoek is aangetoond dat mensen die langer dan drie uur per dag hun benen kruisen sneller een slechte houding krijgen dan mensen die dat niet doen.

Een ander onderzoek uit 2015 laat echter zien dat vooral voorover zitten slecht is voor je houding. Met je benen over elkaar zitten bleek niet de main reason te zijn dat mensen problemen kregen met hun houding. Het advies van Quest was dan ook dat je regelmatig van zithouding moet wisselen gedurende de dag. Dan beperk je de schade zoveel mogelijk.

Pijn in gewrichten

Er zijn echter wel degelijk mensen die klachten ervaren door het kruisen van de benen. Zo meldt Women’s Health dat het voor meer druk op de gewrichten en bilspieren zorgt. Ook kunnen gekruiste benen leiden tot een hogere bloeddruk, schrijft MaxVandaag. Zit je lang met je benen over elkaar? Dan kun je last krijgen van tintelingen of een slapend been.

Tot slot klinken er vaak geluiden dat de leg cross voor spataderen kan zorgen. Daar is nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, dus er is geen bewijs voor. Toch snapt hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten van Erasmus MC de gedachtegang wel, vertelt ze aan de Volkskrant. Bij gekruiste benen ontstaat er namelijk druk op de aders, waardoor spataderen kunnen ontstaan. Ze meldt er alleen bij dat er nog veel andere risicofactoren zijn die een grotere rol spelen (zoals overgewicht of ouderdom).

Hoe erg is het?

Kortom: het is niet schadelijk om met je benen over elkaar heen te zitten. De meeste mensen krijgen er geen (langdurige) klachten van. Wil je elke vorm van klachten voorkomen? Zorg er dan voor dat je gedurende de dag vaak van houding wisselt.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress, Bad Teacher