Je huid scrubben in de winter: slim of niet?

Zo kun je je huid het beste verzorgen in de winter.

Lees ook

In de winter kan je huid wel wat extra liefde gebruiken. Verwen je huid daarom zeker in de koude maanden met een fijne scrub- of exfolieerbeurt. Met deze tips pak je dat slim aan. 

Scrubben in de winter

Kou, wind en gure weersomstandigheden kunnen zorgen voor een droge huid, oneffenheden, schilfertjes en een doffe, grauwe teint. Dit wordt onder andere veroorzaakt door dode huidcellen. Scrubben is een fijne manier om dode huidcellen in de winter te verwijderen. Hiermee kun je een droge huid, oneffenheden, schilfertjes en een doffe, grauwe teint voorkomen. En verminder je bovendien de kans op puistjes en andere oneffenheden. Maar… er zijn wel een paar basisregels.

Scrub je te hard, dan boen je niet alleen dode huidcellen weg, maar kun je ook de nieuwe huidcellen daaronder beschadigen. Dit zorgt juist voor irritaties en mogelijk ontstekingen en oneffenheden. Gebruik om dezelfde reden ook geen scrub met een grove korrel. Kies liever voor een scrub met een fijne korrel, zoals bijvoorbeeld wateroplosbare jojobabolletjes.

Basisregels

Lekker makkelijk je bodyscrub voor je gezicht gebruiken, is overigens ook een dikke afrader. Gebruik voor je gezicht altijd een gezichtsscrub of exfoliant. En zie je een puistje? Dan laat je het scrubben even voor wat het is, anders wordt de ontsteking erger. Nog een basisregel die we je niet willen onthouden: maak je huid voor het scrubben altijd nat. Op een droge huid ga je onbewust vaak harder boenen, omdat je het product lastiger uitgesmeerd krijgt. Smeer je lichaam na de scrubbeurt in met een hydraterende of voedende bodyolie of -crème. Hallo zijdezachte huid! 

Alle voordelen op een rij

Scrubben en exfoliëren is een welkome aanvulling op je huidverzorgingsroutine. Daarom alle voordelen van zo’n scrubbeurt op een rij:

  • Door te scrubben of exfoliëren verwijder je dode huidcellen waardoor nieuwe huidcellen tevoorschijn komen. Het resultaat? Een gladde, zachte huid met een mooie gloed. 
  • Scrubben stimuleert de celvernieuwing en doorbloeding van je huid waardoor je huidveroudering tegengaat.
  • Scrubben en exfoliëren reinigt de poriën en vermindert de kans op oneffenheden als puistjes. Ook kan het rimpels, oppervlakkige pigmentvlekken en littekens vervagen
  • Scrubben voorkomt ingegroeide haartjes.
  • Na het exfoliëren of scrubben worden andere huidverzorgingsproducten als crèmes, serums, oliën, lotions of gels sneller en beter door je huid opgenomen. 

Exfoliant

Naast scrubben kun je ook een exfoliant gebruiken om je te ontdoen van dode huidcellen. Een exfoliant bestaat uit huidvriendelijke zuren die in de huidlagen binnendringen. Hierdoor laten dode huidcellen makkelijker los zonder dat je huidbarrière beschadigt. Dit is voor je huid een stuk vriendelijker dan een scrub. Maar een exfoliant heeft nog veel meer voordelen en er zijn meerdere soorten waarmee je kunt exfoliëren.

AHA vs. BHA

Zo kan een AHA (alpha hydroxy zuren)-exfoliant rimpels, fijne lijntjes, littekens en hyperpigmentatie minder laten opvallen. AHA’s zijn oplosbaar in water en de groep bestaat uit onder andere uit glycolzuur, citroenzuur, melkzuur en wijnsteenzuur. AHA’s helpen bovendien tegen vergrote poriën en een ongelijkmatige teint, en ze zijn geschikt voor een drogere huid.

Een BHA (beta hydroxy zuren)-exfoliant is oplosbaar in olie en de bekendste hiervan is salicylzuur. Deze is dan weer iets geschikter voor een gecombineerde tot vette huid of als je last hebt van puistjes, mee-eters, gerstekorrels of roodheid. Een BHA-exfoliant reinigt je poriën namelijk diep en hydrateert ook direct.

Let goed op

Bouw een AHA of BHA wel altijd rustig op en let goed op de percentages aan zuren. Zeker in het begin kunnen de zuren je huid irriteren, lees: voor een prikkend, stekend gevoel zorgen. Begin dan ook eerst twee keer per week met een AHA of BHA met een minder hoge sterkte en verhoog dat later eventueel na gebruik om de dag of elke dag. Tip: breng je een AHA in de ochtend aan? Smeer daarna dan altijd met een SPF, want je huid is door de exfoliant extra gevoelig voor zonschade. 

In balans

Scrubben en exfoliëren is fijn, maar doe het niet te vaak. Wie te vaak scrubt, krijgt juist een geïrriteerde, droge huid. Scrub dan ook niet meer dan één tot twee keer per week. Heb je van jezelf een gevoelige of droge huid? Houd dan één keer per maand aan. Last van eczeem, wondjes, puistjes of irritaties? Laat je huid dan met rust. Scrubben kan hierbij alleen maar averechts werken en leiden tot extra huidkwaaltjes. 

Bron: Grazia (Babette Dessing) | Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook