Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Mode-icoon André Leon Talley op 73-jarige leeftijd overleden

De voormalig Vogue-hoofdredacteur zette zich jarenlang in voor meer diversiteit in de modewereld.

De modewereld is in shock: modejournalist, stylist en creative director André Leon Talley is op dinsdag 18 januari overleden. Het verdrietige nieuws werd op zijn Instagram-pagina bevestigd. Het mode-icoon werd slechts 73 jaar oud.

Overleden

"Met groot verdriet delen wij het overlijden van André Leon Talley op 18 januari 2022 in New York", is te lezen op de Instagram-pagina van de modejournalist. Eerder bevestigde zijn agent David Vigliano het nieuws al aan Fox News. André was een grote naam in de modewereld. Zo werkte hij onder andere lange tijd voor het modeblad Vogue.

Volgens TMZ overleed André afgelopen dinsdag in een ziekenhuis in White Plains in New York. Waarom de voormalig Vogue-hoofdredacteur was opgenomen, is niet bekend.

Mode-icoon

André was een ware fashion icon en hij speelde onder andere een grote rol in de geschiedenis van Vogue. In 1983 werkte hij er als fashion news director om deze rol in 1988 te verruilen voor die van creative director. Van 1995 tot en met 2013 bekleedde hij de rol van hoofdredacteur bij het befaamde modetijdschrift. Tijdens deze periode werkte hij nauw samen met Anna Wintour. De twee stonden bekend als een force in de mode-industrie, al zou hun band naar verluidt wel rocky zijn geweest.

Op Instagram reageerde Anna vol verdriet op het grote verlies. "Vaarwel, lieve André ❤️🙏... Niemand zag de wereld eleganter en glamoureuzer dan jij. Niemand was ontroerender en grootser dan jij. Ik heb jaren van je gehouden en met je gelachen. Ik zal je luide kreten en loyale vriendschap missen, ondanks onze verschillen de laatste tijd, je was een mode-grootheid, we zullen je liefdevol herinneren. Rest in paradise, dear André."

Net als Anna reageren ook vele andere grote namen in de modewereld met veel verdriet op de dood van de stylist.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Zac Posen (@zacposen)

Indrukwekkend CV

Naast zijn toegewijde werk bij Vogue, droeg André ook bij aan verscheidene publicaties in The New York Times, W en Interview. André stond bekend om zijn inzet om diversiteit in de modewereld te stimuleren. Voor zijn catwalk-shows zette hij vaak modellen van kleur in, met name zwarte modellen.

Bij het grotere publiek was de stylist vooral bekend als jurylid van America's Next Top Model en hij had een gastrolletje in de eerste Sex and the City-film. Hij kleedde veel bekende mensen, waaronder voormalig president van Amerika Barack Obama en zijn vrouw Michelle Obama.

De schrijver bracht verscheidene boeken uit. Zijn meest recente boek verscheen in 2020: The Chiffon Trenches: A Memoir. Het boek werd een New York Times Bestseller. In deze memoir ging de mode-icoon in op het reilen en zeilen in de moordende mode-industrie, te midden van racisme en homofobie.

Bron: Instagram André Talley, Marie Claire, Fox News, TMZ | Beeld: BrunoPress, Instagram