Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Beter slapen op vakantie doe je met déze tips

Zo voorkom je een plafonddienst tijdens je vakantie.

slapen vakantie

Heb jij ook altijd plafonddienst wanneer je op een andere plek dan thuis moet slapen? Je bent niet de enige. Veel mensen vinden het moeilijk om in slaap te vallen op vakantie of tijdens een weekendje weg. Je slaapt ineens in een andere omgeving in misschien wel een ander land. Ook je bed is anders dan je gewend bent. Misschien slaap je toch net even anders op een luchtbed in een tent of is het bed in je hotelkamer ook net iets te zacht of te hard. Gelukkig zijn plafonddiensten in een ander bed dankzij deze tips verleden tijd.

Schaf een goed luchtbed aan

Steeds meer mensen vinden het leuk om te gaan kamperen. Misschien kun je je daar niets bij voorstellen of wellicht herken je jezelf daar wel in. Kamperen is (gelukkig) vandaag de dag wel iets comfortabeler dan tien jaar geleden. Zo hoef je echt niet meer op een matje te slapen om comfortabel in je tent te kunnen liggen. Er zijn heel wat goede luchtbedden verkrijgbaar waar je heerlijk op kunt overnachten.

Sommige luxe luchtbedden liggen zelfs zó relaxed dat het net lijkt alsof je op een matras ligt. Natuurlijk kun je, als je dat wilt, ook kiezen voor een eenvoudig luchtbed dat je snel op kunt pompen. Dat is bijvoorbeeld ideaal wanneer je gaat wildkamperen in Zweden of op trektocht bent in de natuur in Oostenrijk of Zwitserland. Of wanneer je met vriendinnen op de Waddeneilanden gaat kamperen. Er is keuze zat.

Neem je eigen kussen mee

Op de een of andere manier hebben veel hotels en vakantiehuisjes prima bedden, maar is het kussen veel te zacht of veel te dun. Je herkent het vast wel: je komt in een prachtig vakantiehuisje waarbij alles klopt, behalve de kussens op bed. Dat is zo zonde, want een goed kussen is echt de basis van hoe je slaapt. Als je hoofd niet lekker ligt, lig je zelf ook niet lekker en blijf je draaien.

Neem daarom, als het even kan, je eigen kussen mee op vakantie. Dat is vooral aan te raden wanneer je met de auto op vakantie gaat. Er is vast wel ergens in de auto een plekje waar je je kussen nog even tussen kunt drukken. Wedden dat je jezelf zó dankbaar bent wanneer je op je eigen kussen op een andere plek dan thuis in slaap kunt vallen?

Probeer rustig te vertrekken

Natuurlijk is een goed bed of luchtbed van belang en kan een kussen je nachtrust maken of breken, maar waar je ook zeker aan moet denken is de state of mind waarin je op vakantie gaat. Wist je dat de drukte in je hoofd overdag van invloed is op hoe je ‘s nachts kunt slapen? Dat is best een beetje shit, want veel mensen gaan met stress en drukte op vakantie.

Dat begint al bij het inpakken van je spullen. Vergeet je niets? Waar is die fijne broek eigenlijk? En waarom kun je je de oplader van je fotocamera niet vinden? Je hebt altijd genoeg aan je hoofd voor vertrek en misschien heb je zelfs te weinig tijd gehad om alles goed in te pakken. Dit ga je merken aan hoe je slaapt op je vakantiebestemming. Daarom is het aan te raden om op tijd te beginnen met inpakken en voorbereiden. Zorg dat je werk af is, dat je koffer klaar staat en dat je je spullen en belangrijke documenten klaar hebt voor vertrek

Let op je telefoongebruik

Tot slot is het aan te raden om goed te letten op het gebruik van je smartphone (of laptop of tablet) op vakantie. Uiteraard is het heerlijk om even nutteloos te scrollen op Instagram of YouTube, maar wist je dat het blauwe licht dat in dit soort schermen zit veel invloed heeft op je slaap? Het is zelfs al heel slecht wanneer je ‘s nachts even snel op je telefoon kijkt. Zowel thuis als op vakantie geldt eigenlijk: wil je goed slapen dan moet je je apparatuur minstens een uur voor je gaat slapen wegleggen.

Vind je het nou echt lastig om niet voor het slapen op je social media te kijken? In dat geval kun je ervoor kiezen om het licht van je beeldscherm te dimmen of om je mobiele telefoon op nachtmodus te zetten. Er zijn zelfs speciale apps die je kunt downloaden om het licht van je smartphone ‘beter’ voor je ogen te maken. Ook kun je een computerbril met speciale UV-glazen dragen. Of probeer toch om je mobiel te laten liggen zodat je én van je vakantie kunt genieten én lekker kunt slapen op een luchtbed of in een hotelbed.