Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Mascha Feoktistova laat zich uit over huiselijk geweld

'Je wilt hiermee privé dealen, maar ineens moet je je ook nog publiekelijk verantwoorden.'

Mascha

Mascha Feoktistova (34) is influencer en ondernemer. Ze vlogt samen met haar man Gregor op de YouTube-kanalen Beautygloss en Vloggloss en ze schreef drie boeken. In juli 2020 werd ze de moeder van dochter Mila.

Huiselijk geweld

"Afgelopen week kwamen er berichten naar buiten over mogelijk huiselijk geweld bij een bekend koppel. Wat ik bijzonder vind om te zien, is hoe de hele maatschappij daar meteen mee bezig is. Van mensen die advies geven als: ‘Ga bij hem weg, meid’ tot diegenen die roepen: ‘Dit wisten we allang’."

"Maar ook het thema huiselijk geweld stond ineens weer op de kaart. Ik denk dat iedereen daarna wel even heeft gedacht: wat had ik gedaan in haar situatie? Wat had ik gedaan als ik een relatie met een bekende artiest had, een luxeleven zou leiden met prachtige spullen om me heen, maar misschien wel vaker te maken zou hebben met huiselijk geweld? Zou ik bij hem weggaan? Ik heb daar zelf natuurlijk ook over nagedacht, maar besefte: er zitten altijd meerdere lagen achter zo’n verhaal. Het is geen kwestie van: o, ik stap wel even uit zo’n relatie met de vader van mijn kind."

"Je kunt niet zomaar oordelen over wat er speelt in haar leven zonder dat je méér weet over de situatie"

Mascha Feoktistova

Invloed van influencers

"In de media zien we alleen het topje van de ijsberg. We weten niet wat er precies gebeurd is, en wat er van waar is. Toch heeft iedereen een mening over wat zij wel of niet zou moeten doen. Dat vind ik heel heftig. Je kunt niet zomaar oordelen over wat er speelt in haar leven zonder dat je méér weet over de situatie. Ik vind het ook niet oké om meteen een mening klaar te hebben omdat zij misschien niet reageert zoals mensen willen dat ze reageert. Het lijkt mij persoonlijk vreselijk als een heftig incident zo gigantisch wordt opgepikt. Je wilt hiermee privé dealen, maar ineens moet je je ook nog publiekelijk verantwoorden. Er waren zelfs mensen die riepen: ‘Wat heeft zij dan zelf wel niet gedaan?’ Victim blaming noem ik dat. Toch zit er ook een positieve kant aan dat dit nu naar buiten komt, hoe pijnlijk het ook mag zijn. Mensen praten nu tenminste over huiselijk geweld. Ze denken erover na, en misschien dat dit slachtoffers kan helpen. Dat andere vrouwen nu denken: ik ben niet de enige die dit overkomt. En daardoor wel hulp durven te zoeken."

"Mensen zeggen vaak van influencers dat het vooral om oppervlakkigheid, mooie plaatjes en geld verdienen draait. Ze vergeten weleens hoeveel invloed influencers – en ook artiesten – hebben op het maatschappelijke denken. Juist het feit dat dit nu zo wordt opgepakt, haalt het gesprek naar een dieper niveau en misschien doorbreek je daarmee een stukje taboe. Ook dát is influencen, want één ding is bereikt: mensen denken massaal over dit heftige onderwerp na en beseffen nog maar eens dat huiselijk geweld nooit acceptabel is."

Ben je zelf slachtoffer van huiselijk geweld, dan kun je 24/7 Veilig Thuis bellen: 0800-2000, of bel 112 bij direct gevaar.

Misschien ook voor jou:
Mascha Feoktistova openhartig over seksisme
Columns
  • Nine IJff