Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Om deze reden moet je júist parfum dragen als je naar bed gaat

Aha!

parfum naar bed

Ben je zo gek op je favoriete parfum dat je 'm het liefst ook 's nachts draagt? Snappen we. Voortaan kun je gewoon toegeven aan die impuls, want het dragen van een geur als je naar bed gaat heeft namelijk een aantal fijne voordelen.

Voordelen

Onze lievelingsgeuren associëren we vaak met mooie momenten. Het kan daarom rustgevend zijn om je favoriete eau de toilette te dragen als je naar bed gaat. De soothing effects ervan kunnen je makkelijker in slaap brengen. Bovendien is die geur ook nog eens het eerste wat je ruikt als je wakker wordt. Het parfum vervliegt gedurende de nacht dan wel, maar bevindt zich nog subtiel in je dekbed. Een goed begin van de dag!

Een nog beter onderbouwde reden nodig? Onderzoekers toonden al aan dat geuren je humeur positief kunnen beïnvloeden, stress kunnen verminderen en je spieren helpen te relaxen. Precies de dingen die je wilt als je vertrekt naar dromenland.

Welke geuren?

Welk parfum je het best kunt dragen? Dat hangt van jouw persoonlijke voorkeur – en die van je eventuele bedpartner – af. Sommigen kiezen voor een fragrance die hen aan vakantie doet denken, zoals een kokosgeur. Anderen gaan voor een sexy eau de toilette die ook in de smaak valt bij hun lief.

“Mijn advies is om vanillegeuren te dragen om vredig te slapen en om uitgerust wakker te worden”, vertelt parfumeur Paolo Terenzi aan Real Simple. Hij voegt daaraan toe dat tonen van witte bloemen ook een goede invloed hebben op de nachtrust, denk hierbij aan magnolia’s, jasmijn en ylang-ylang.

Val je 's nachts moeilijk in slaap? Dan kun je volgens aromatherapeut Rachel Beider het best voor een combinatie van salie, Romeinse kamille en bergamot gaan. “Romeinse kamille is zeer rustgevend en kalmerend wanneer het voor het slapengaan wordt aangebracht. Salie helpt om rusteloosheid te verminderen en bergamot staat bekend om zijn verlagende effect op de hartslag en bloeddruk, wat angst kan verminderen.”

Bedparfum

Zie je een bedparfum wel zitten? Dan raadt Paolo aan om geuren te gebruiken die zijn gemaakt met natuurlijke moleculen. Die hebben volgens de parfumeur hetzelfde effect op je als aromatherapie, waardoor je makkelijker in slaap kunt vallen. “Synthetische geuren hebben deze gunstige eigenschappen helaas niet.”

Welke geur je ook kiest, het is beter om je bedparfum niet te benoemen tot je favoriete day time luchtje. Je lichaam gaat je nachtelijke geur namelijk associëren met slaap. Draag je ‘m overdag? Dan kan je zomaar wat slaperig uit je ogen gaan kijken... Bon, een goede reden om meerdere geurtjes op de kaptafel te zetten.

Slaap zoet, eh, zacht!

Bron: Beau Monde | Beeld: iStock

Misschien ook voor jou:
Must see: documentairefilm THE NOSE over Dior's François Demachy
Beauty
  • Beau Monde
  • iStock