Real life: ‘Ik koos voor quarantaine met mijn minnaar’

Het aantal echtscheidingen zal naar verwachting dit jaar fors stijgen.

Het aantal echtscheidingen zal naar verwachting dit jaar fors stijgen. Hoe corona massaal ons liefdesleven om zeep bracht. ‘Ik koos voor quarantaine met mijn minnaar.’

In elkaars space

Het is een feit dat na kerst of de zomervakantie verhoudingsgewijs meer relaties sneuvelen dan de rest van het jaar. We kunnen schijnbaar slecht in elkaars buurt zijn voor langere tijd en gaan ons vervolgens eersteklas ergeren aan de stomste dingen: die vieze sokken naast de wasmand, dat hij/zij als een puber weer uren achter de Playstation zit en te veel wodka’s doet op een willekeurige woensdagavond. Corona was vele malen erger dan de gemiddelde stressvakantie. We moesten zo veel mogelijk binnen blijven, zaten voortdurend in elkaars space, moesten daarnaast thuis blijven doorwerken en met een beetje pech niet alleen voor de kinderen zorgen, maar ze ook nog serieus lesgeven. Ondertussen miste je je sociale contacten (en het terras!) en had je stress door alle onzekerheden die de pandemie met zich meebracht, zoals de kans op baanverlies. Tijd voor jezelf kon je wel vergeten, het is dus niet zo gek dat relaties nu massaal op instorten staan.

33 procent meer scheidingen

De Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) verwacht dit jaar ongeveer 10.000 meer scheidingen dan normaal. “Waar er in een jaar normaal gesproken zo’n 30.000 stellen besluiten te gaan scheiden, ligt dit aantal in 2020 waarschijnlijk een stuk hoger. De 40.000 echtscheidingen gaan we dit jaar zeker halen”, sprak voorzitter Alexander Leuftink. Dat is een stijging van 33 procent, en dat na ‘slechts’ drie maanden. Concrete cijfers zijn er (nog) niet, maar de vraag naar relatietherapie en scheidings-mediaton schijnen ook enorm toe te nemen door de pandemie. Volgens de beroemde relatietherapeut Esther Perel zijn we door de coronacrisis versneld bewuster geworden van wat er wel of niet deugt in onze relatie. In haar podcast Where Should We Begin zegt ze hierover: “De crisis maakt ons duidelijk wie en wat we belangrijk vinden. En we zien de scheuren in onze relaties ineens beter. Of, het licht dat door die scheuren binnenkomt.”

Esther Perel stelt dat daaruit twee soorten reacties ontstaan: “Het leven is kort, let’s get married, waar wachten we nog op! Of: Het leven is kort, ik heb lang genoeg gewacht, I’m out of here.” Sterre (36) werd vlak voor de virus-uitbraak smoorverliefd op een ander en wist dat haar relatie corona zeker niet zou overleven. Dus ging ze in quarantaine met haar nieuwe lover in plaats van met haar man. “Ik wilde niets liever dan bij hem zijn en moest door de crisis noodgedwongen kiezen. Ik koos voor m’n minnaar. Dat had ik in het ‘oude normaal’ misschien minder snel gedaan, maar hoe het nu is gegaan is niet per se slecht. Integendeel, we wonen inmiddels samen. Mijn ex is alleen achtergebleven in een groot leeg huis. Daar voel ik me enorm schuldig over, maar ik sta nog steeds volledig achter m’n beslissing. Life’s short, je hebt maar één kans om er wat van te maken.”

Benauwen

Ook Sophie’s (29) relatie vertoonde barstjes tijdens de coronacrisis. “Wij hadden het nogal goed voor corona. Allebei een overvolle agenda, we aten minstens vier keer per week buiten de deur en vlogen om de haverklap naar het buitenland voor een luxe stedentrip. Dat viel allemaal weg, samen met onze forse freelance-inkomsten. En dus moesten we het ineens doen met een overheidsregeling op bijstandsniveau. Dat zorgde al snel voor de nodige stress en bijbehorende ruzies, vooral over geld. Toen ben ik wel gaan denken: kunnen wij het alleen leuk hebben samen met een dikke portemonnee op zak? Waarom zijn wij geen team in slechte tijden? En sinds wanneer staan we zo loodrecht tegenover elkaar? Ik zal niet zomaar van de ene op de andere dag bij hem weggaan, daar is de situatie nu financieel ook niet naar, maar corona is voor ons op zijn minst een ultieme relatietest gebleken. Waarvoor we tot dusver niet bepaald geslaagd zijn.”

Maaike (31) zag ook scheuren ontstaan in haar relatie: “Mijn vriend en ik hebben allebei een eigen huis, maar besloten na de eerste corona-persconferentie samen in lockdown te gaan. De ene week in Amsterdam, waar ik woon, en de andere week in zijn geliefde Rotterdam. Daarvoor zagen we elkaar alleen in de weekenden, dus het was nogal een omslag. In het begin ging dat prima, maar na een aantal weken ging het enorm benauwen en frustreren. Ik moest af en toe gewoon echt het huis uit, ging dan uren wandelen in het bos of reed naar de kust. Dat hielp echter maar voor even. Nu de ergste crisis achter de rug is, hebben we besloten om voorlopig weer in onze eigen huizen te gaan wonen, alleen. Daar kunnen we alles van een afstand bekijken en opnieuw onze plaats bepalen. Want als we het nog geen drie maanden met elkaar kunnen uithouden, wat is die relatie dan helemaal waard?”

Bron: Hulya Kilicaslan | Beeld: iStock

Laatste nieuws