“Ik wil geen Wehkamp-model worden”

Yvette werd uiteindelijk nummer twee bij HNTM. De fotogenieke handbalster werd keer op keer gevraagd om meer van haar p...

Yvette werd uiteindelijk nummer twee bij HNTM. De fotogenieke handbalster werd keer op keer gevraagd om meer van haar persoonlijkheid te laten zien. En tijdens de finale deed ze dat dan ook. Grazia sprak haar onlangs.

 Wat zou je doen als je moest kiezen tussen meedoen aan de Olympische Spelen of op de cover staan van de Vogue?

“Dat vind ik een moeilijke keuze. Maar als ik dan toch moet kiezen, ga ik voor de cover van Vogue. Ons team is al Nederlands Kampioen geweest, we zijn derde geworden op het EK, vorig jaar was ik talent van Nederland en de meiden van het team zijn sportsters van Europa geweest. Ik heb al onwijs veel bereikt op het gebied van handbal. Je kunt nog veel meer bereiken, hoor, maar dat wil ik nu met het modellenwerk doen. Vóór Holland’s Next Top Model heb ik kleine modellendingetjes voor kappers gedaan en toen de oproep voor het programma op televisie kwam, zei een vriendin dat ik me moest aanmelden. Ik heb foto’s opgestuurd en uiteindelijk ben ik uitgekozen. Dat had ik helemaal niet verwacht. Ik heb altijd al wel model willen worden, maar had het te druk met handbal. Die sport stond op nummer één.”

 Wat deed je voor HNTM?

“Voor HNTM was het school, school en handbal. Ik trainde vijf keer in de week en speelde in het weekend een wedstrijd. Ik was ook druk met Jong Oranje. Mijn teamgenoten vonden het hartstikke leuk dat ik meedeed aan HNTM, maar op een gegeven moment waren ze wel boos dat ik niet meer kwam trainen. Maar zij wisten niet dat ik zo ver was gekomen. Doordat ik minder trainde, merkte ik wel dat mijn conditie slechter werd.”  

Hoe was het om in het huis te wonen?

“Ik moest zo wennen aan die camera’s. Ook vond ik het raar om mezelf terug te zien op televisie. We werden met z’n allen in dat huis gestopt en moesten het maar uitzoeken. Maar gelukkig ben ik het wel gewend om geen privacy te hebben. Ik ben met het handbalteam vaak op stages geweest en dan zaten we ook allemaal bij elkaar. Het enige verschil was dat ik de meiden van HNTM niet kende, terwijl we wel allemaal concurrenten van elkaar waren. Als ik het moeilijk had, trok ik me even terug. Ook heb ik iedere dag een stuk in mijn dagboek geschreven. Het is heel leuk om dat terug te lezen en als ik de beelden op televisie zag, wist ik weer precies hoe het was gegaan.”  

Wie zag je als je concurrenten?

“Niemand in het bijzonder. Iedereen was wel een concurrent. Als we ’s avonds op de bank zaten, was het heel gezellig. Maar als we een shoot of een challenge hadden, wilde iedereen natuurlijk wel haar best doen. Hoe verder we kwamen, des te groter de concurrentie werd. In de finale heb ik mijn best gedaan, maar het maakte me niet veel uit of ik eerste, tweede, derde of vierde zou worden. Wat ik nu ga doen, weet ik niet. Als het modellenwerk goed loopt, ga ik daarmee verder. Als het flopt, val ik terug op handbal of ga ik totaal iets anders doen. Als model hoop ik grote shows te gaan lopen voor grote merken. Ik wil geen Wehkamp-model worden. Als dat zo is, stop ik ermee. Ik ga voor het grote werk.”

 Wat was je rol in de groep?

“Ik was nuchter en keek en observeerde vooral. Ik houd niet zo van dat overdreven gedoe en soms dacht ik wel: ‘Wat een aanstelster’. Dat sommige meiden met het sporten bijvoorbeeld gingen huilen. Kom op, hé! Maar niet iedereen is natuurlijk hetzelfde en het is logisch dat je niet met iedereen kunt opschieten. Natuurlijk zat ik er niet om vriendinnen te worden. In het huis kon ik goed overweg met Daniëlle. Met Jennifer was het ook altijd lachen. De minste klik had ik met Victoria. Maar eigenlijk kon ik met iedereen wel opschieten.”  

Wat voor kritiek kreeg je van de jury?

“De jury vond mij te gespierd en dat is iets wat eigenlijk niet in het modellenplaatje past. Daar moet ik nog hard aan gaan werken. Ik moet veel aan cardio en yoga gaan doen en ik moet minder eiwitten eten, want dat is spieropbouwend. Verder denk ik dat mijn karakter wel een pluspunt is, want afzien, discipline en doorzettingsvermogen heb ik meegekregen vanuit de sport. En qua uiterlijk is mijn gezicht denk ik mijn sterkste punt. Ik heb een krachtige uitstraling.”

 Wat vond je het leukst om te doen?

“Wat heel leuk was, was toen Maj-Britt en ik in de eerste aflevering terug in het huis kwamen. Ik was al onderweg naar huis en ik dacht: ‘Ik heb gefaald’. Ik dacht serieus dat ik Holland’s Next Top Model kon worden. Toen we werden gebeld dat we terug mochten komen, wilde ik laten zien dat ik het ook echt kon. Wat ook heel leuk was, was de Uggs-shoot in de ijsbar. In het huis heb ik wel eens moeilijke momenten gehad, vooral als ik ’s avonds in mijn bedje lag. De hele dag denk je niet aan thuis en ben je alleen maar met jezelf bezig. Het meest miste ik mijn ouders en mijn vriendje. Het was heerlijk om ze weer te zien toen ik op Schiphol stond.”  

Wat vind je zo leuk aan het modellenwerk?

“Ik houd sowieso erg van mode en het is een uitdaging om iedere keer weer een mooi plaatje te maken. Het lijkt me echt gaaf om voor goede fotografen te werken en om voor mooie merken te lopen. Ik vind Chanel, dat klassieke, heel mooi of Dolce&Gabbana. Ik lees ook graag modebladen en ik wil na mijn eindexamen naar het Amsterdam Fashion Instituut. Ik lees ook graag modebladen. Ik kijk altijd naar hoe modellen met hun nek poseren, omdat ik dat vanwege mijn gespierde nek lastig vind. Ik heb wel tips gehad, maar kijken hoe andere meiden het doen, helpt ook.”  

Heb je een voorbeeld?

“Nee, eigenlijk niet. Dat vragen ze ook wel eens bij handbal: ‘Welke speelster zie je als jouw grote voorbeeld?’ Natuurlijk zijn er veel goede modellen en ik bewonder ze voor wat ze doen. Maar ik kan niet één model in het bijzonder noemen dat ik echt heel goed vind.”       

Laatste nieuws