Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Rapper Sef: “Vriendschap is de beste basis”

De 27-jarige rapper Yousef Gnaoui, beter bekend als Sef, kennen we van zijn hit _Bagagedrager_ met Gers Pardoel. Tijd om...

Rapper Sef: “Vriendschap is de beste basis”

De 27-jarige rapper Yousef Gnaoui, beter bekend als Sef, kennen we van zijn hit _Bagagedrager_ met Gers Pardoel. Tijd om nader kennis te maken!

Yousef kwam al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. “Ik luisterde er heel veel naar, ik was groot Michael Jackson-fan. Toen ik 8-9 jaar was, ontdekte ik hiphop en vond dat wel tof. Op de middelbare school werd die interesse in rap wat serieuzer”, vertelt de Amsterdammer.

“Ik vond rap gewoon stoer, alles erom heen: de look, de stoere gasten, het goud... Als je jong bent, is dat natuurlijk spannend”, legt hij uit. Toen zijn goede vriend en buurjongen, bekend als The Flexican, een draaitafel kocht, is het balletje gaan rollen. “Hij ging dj’en en ik rapte daarbij, op die manier maakten we onze eigen nummers.” Samen richtten ze in 2004 de groep Flinke Namen op.

AfwisselingDaarnaast maakt Sef ook graag mooie dingen met andere collega’s. Zo ken je hem misschien van Me Nikes met The Opposites, Stuk met The Partysquad en Tijdmachine met Dio. Ook ligt sinds eind november zijn eerste soloplaat in de winkels. “Die afwisseling bevalt heel goed”, zegt de rapper. “Ik vind juist de verschillende energieën die je daardoor krijgt leuk. Soms ontstaat iets heel moois als je in je eentje iets doet, maar als je met verschillende mensen samenwerkt, ontstaat er elke keer iets anders. Die dynamiek is geweldig.”

VriendschapSef vertelt dat de meeste van die samenwerkingen heel organisch ontstaan. Vriendschap is daarbij erg belangrijk. “De rappers met wie ik samenwerk en heb samengewerkt waren eigenlijk in eerste instantie vrienden. Vanuit die vriendschap dachten we: goh, laten we eens een keer samen de studio in duiken. Ik denk ook dat dat een heel goede basis is. Je moet persoonlijk iets met iemand hebben, wil er iets tofs uit komen. Tenminste, zo werkt dat voor mij.”

Breder publiekDe laatste jaren is de Nederlandse rap erg in opkomst, ziet ook Sef. “Het bestond natuurlijk al lang, maar ik denk dat het nu zijn eigen draai heeft gevonden. Het is niet meer een kopie van Amerika, maar juist iets van hier. Het is een beetje gemuteerd.”

Aan de hit Bagagedrager met Gers Pardoel, die momenteel hoog in de hitlijsten staat, merk je dat dit genre wat meer mainstream en toegankelijker wordt. Mensen die in eerste instantie niet zo veel met rap hebben, vinden dat soort liedjes nu toch leuk. “Dat merk je heel erg ja. Het is tof dat je publiek breder en groter wordt, dan kun je meer doen. Ik zie het absoluut als een voordeel”, vertelt hij.

Contrasten in het levenHet album De Leven, zijn eerste soloplaat, ligt nu in de winkels. Volgens Sef is het een brede, heel melodieuze plaat. “Er staan veel echte liedjes op, niet alleen maar stoer gepraat. Het gaat heel erg over mijn leven op dit moment en de contrasten die ik tegenkom. De glimmende kant en de achterkant, zeg maar. Aan de ene kant het artiestenleven, de aandacht... en aan de andere kant ben ik ook gewoon een mens met gevoel.” Inspiratie haalt hij vooral uit alledaagse dingen. “Films, dingen die ik zie... Ik sta er altijd open voor.”

P.DiddyVan de rode lopers en celebfeestjes is Sef niet echt, wel weet hij te vertellen dat hij ooit een keer bij P.Diddy thuis is geweest! “Ik was in Miami met een vriend, die me belde en zei: 'Kun je even m’n cd’s pakken, we gaan naar een huisfeestje van P.Diddy.' Dus toen ben ik daar naartoe gegaan. Hij had volgens mij hartstikke veel gekke spullen gebruikt, dus dat was een beetje raar, maar hij was erg aardig!”