Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Tik 'm aan, Ouwe!

Zíek is het nieuwe vét. Het is niet langer gewoon vét, of vét kicken, nee. Het is zíek. Of zíek-kicken. Ja, ik weet het...

Tik 'm aan, Ouwe!

Zíek is het nieuwe vét.

Het is niet langer gewoon vét, of vét kicken, nee. Het is zíek. Of zíek-kicken. Ja, ik weet het. Het klinkt heel ziek, maar i’m just the messenger. Ik heb het niet bedacht. Mijn kinderen komen ermee. Op school hè? Op school is alles tegenwoordig zíek. (Eventueel in combinatie met: Tik ‘m aan, ouwe! Zoals ik laatst iemand hoorde roepen.)

Cool, kek en gaaf zijn uit. Heftig is behoorlijk jaren negentig. Kicken kan alleen nog op de radio en super (als in supercool) is tamelijk uncool. Taal vernieuwt en ergens is dat natuurlijk hartstikke leuk, al volg ik het niet altijd (zoals die keer dat Liz ‘gruwelijk’ zei, over mijn nieuwe kleren, dat bleek positief bedoeld, moet je ook maar net weten!). Maar goed. Zíek dus. Die moest ik onthouden. Hippe, euh, zíeke moeder als ik ben.

Dus toen ik vannacht met een kotsend kind bij de plee stond en dat kind zei: “Mamma, ik ben ziek!” zei ik dan ook (heel hip): “Ziek! Als in zíek ziek? Of gewoon ziek?” Kind reageerde niet zoals verwacht (‘jeetje mam, wat cool/ziek/vet dat je dat zegt!’) maar keek me gewoon glazig aan. Wilde daarna weer snel het bed in. Kennelijk was écht ziek zijn niet bepaald zíek , maar gewoon vervelend.

Ik vond dat eigenlijk wel raar.Maar daar heb ik mijn kind verder maar niet mee lastig gevallen.Die was tenslotte nogal druk met ziek (of zíek) zijn.