Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Soep van de dag

Hoe zorg je ervoor dat de restjes groenten verdwijnen uit je groentelade, je enigszins in de buurt komt van die 200 gram...

Soep van de dag

Hoe zorg je ervoor dat de restjes groenten verdwijnen uit je groentelade, je enigszins in de buurt komt van die 200 gram groenten per dag en je kunt genieten van een lekkere winterse maaltijd? Simpel, door Minestronesoep op het menu te zetten.

Dat groenten goed voor je zijn, weten we nu wel. Maar hoe we 200 gram per dag binnen krijgen, blijkt voor 86% van ons lastig. Zo'n soepje biedt dan uitkomst. Naast te kiezen voor groenten bij elke maaltijd, als tussendoortje en verwerkt in sapjes, helpt het ook groenten te eten die net iets meer van "het goede" bevatten. Broccoli is zo'n supergroente. Deze groente bevat namelijk per calorie meer eiwitten dan biefstuk, meer calcium dan melk en meer vitamine C dan sinaasappel. Van broccoli wordt zelfs gezegd dat het diabetes helpt voorkomen. Echte diehards eten de scheuten van de broccoli. Die bevatten al het goede van broccoli in dubbele hoeveelheden. Groene bladgroenten, ook zo'n superfood. Zelfs diepgevroren bevatten ze nog alle vitaminen. Alleen al spinazie bevat 9 verschillende vitaminen. En wie regelmatig boerenkoolstamppot, spruitjes en bloemkool eet, geeft zijn immuunsyteem een mega boost.

Eens kijken wat de Soep van de dag voor ons lichaam doet.

1. De tomaten geven behalve de soep een mooie warme kleur, ook je immuunsysteem een boost. Ze houden ook onze huid jonger en beschermen ons tegen hart-en vaatziekten.2. Dat worteltjes goed zijn voor onze ogen is een feit, maar dat het tevens door de grote hoeveelheid vezels onze darmen schoon houdt, is mooi meegenomen.3. De uien maken je minder moe en zorgen ervoor dat je beter kunt nadenken. Wie af en toe een uitje snippert, bevordert niet alleen zijn haargroei, ook zijn gehoor- en gezichtsvermogen. Veel uien blijven eten dus. Lekker en zonder al te veel calorieën binnen te krijgen. O ja, en ze tellen natuurlijk gewoon mee met de 200 gram groenten per dag.4. De courgette zit niet voor niets in deze soep. Ze vertragen de veroudering van onze lichaamscellen door de grote hoeveelheid antioxidanten. Nog even geen botox dus.5. Over de bleekselderij valt niet veel spectaculairs te zeggen, behalve dat je er veel van moet plassen en ik ze nog op voorraad had. Of misschien toch? Geruchten doen de ronde dat ze je tijdens de overgang een handje in de goede richting kunnen helpen. 6. Knoflook, bijgenaamd de stinkende roos, verlaagt de kans op hart-en vaatziekten en voorkomt een hoge bloeddruk.7. De twee soorten peulvruchten in onze kom soep, doperwten en witte bonen, bevatten relatief meer vezels dan groenten, weinig calorieën en vet, en veel koolhydraten en goede eiwitten. Een goede vervanger dus voor het stukje vlees.

Genoeg weetjes, tijd om te koken. Trouwens, deze week bleek al dat velen van jullie een (groenten) soep ook vaak gebruiken als noodrecept. Geniet daarom van deze soep, nu of op een later moment.

Minestronesoep

Ingrediënten (4 pers.):800 g tomaten, gehalveerd2 grote uien, gepeld2 stengels bleekselderij, in stukken3 teentjes knoflook, in stukken2 tl rode balsamicoazijn4 el olijfolie400 ml basis voor tomatensoep1 groente bouillontablet1 wortel, in kleine plakjes1 courgette, in blokjes200 g doperwten1 blik witte bonen (Lima-, of boterbonen)250 g cherrytomaatjes, gehalveerd2 el fijngesneden peterseliezout en vers gemalen pepergeraspte parmezaanse kaas

Bereiden:Verwarm de oven voor op 200°C. Snij 1 ui in grove stukken en leg deze met de tomaten, bleekselderij en knoflook in een ovenschaal. Besprenkel de groenten met de rode balsamicoazijn en 2 el olijfolie. Meng alles door elkaar. Rooster de groenten in het midden van de oven in ± 30 min beetgaar. Snij de andere ui in dunne ringen. Verhit 2 el olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui zachtjes. Voeg 3/4 liter water en de basis voor tomatensoep toe en breng aan de kook. Verwijder de velletjes van de geroosterde tomaten en pureer de tomaten, knoflook, uien en bleekselderij tot een glad mengsel. Schenk dit bij de soep. Voeg het bouillontablet toe en breng de soep opnieuw aan de kook. Voeg nu de wortel, courgette en doperwten toe en laat de soep ± 15 min. zachtjes koken. Spoel de witte bonen met water af. Schep vervolgens de bonen, kerstomaatjes en 2 el peterselie door de soep. Breng de soep op smaak met zout en vers gemalen peper. Serveer de soep door en door warm en met geraspte parmezaanse kaas erop.

Tip: lekker met knapperige stokbrood met kaas uit de oven. Broccoli en bloemkool zijn trouwens ook erg lekker in deze soep, net zoals gekookte macaroni.