Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Kado uit eigen keuken

Nog net even op de valreep een kado regelen voor pakjesavond. Of ben je al een stap verder en druk bezig met het inpakke...

Kado uit eigen keuken

Nog net even op de valreep een kado regelen voor pakjesavond. Of ben je al een stap verder en druk bezig met het inpakken van de kerstkado's? Hoe dan ook, niets zo persoonlijk als het krijgen van een zelfgemaakt kado. De liefde, de tijd, het gevoel en vooral de creativiteit die in zo'n kadootje zitten, zijn heerlijk om in ontvangst te nemen. En om te geven! Helemaal als het kado uit eigen keuken komt. Homemade kado's passen goed in deze decembermaand, waarin velen driftig aan het knutselen, bakken en fröbelen slaan.

Ik heb het niet over schattig gefröbelde pakjes door kinderen. Ook heel erg leuk natuurlijk. Maar over kadootjes waarvan de ontvanger twijfelt of het wel of niet gekocht is. Zelf geef ik dit soort kado's vaak als ik bij iemand ga eten. Weer iets anders dan wijn of bloemen. En voor de prijs moet je het zeker niet laten. Dus wie weet inspireren deze recepten jou ook en wordt de trend onder de kerstboom dit jaar "Homemade".

Glühweinkruiden

Ingrediënten (1 pot): 2 el kruidnagels3 steranijs2 el gedroogde sinaasappelschil50 gram kandijblokjes3 kaneelstokjes, gehalveerd

Bereiden:Gebruik een weckpot of andere glazen pot met een inhoud van 250 ml. Liefst de sinaasappelschillen een nacht laten drogen op keukenpapier, voordat je ze verwerkt. Verse sinaasappelschillen kun je ook gebruiken, maar worden snel zacht door de kandij. Voeg vervolgens alle ingrediënten toe in die volgorde zoals hierboven beschreven.

Om een heerlijke warme glühwein te maken, meng je de inhoud van de pot met één fles warme rode wijn. Lekker voor op Sinterklaasavond. Met deze kruiden maakt je trouwens ook een lekkere vruchtenthee. Gewoon door 750 ml kokend water te mengen met de inhoud van de pot. Wel even een theezeefje gebruiken.

Tip: leuk om er als extra kado een fles rode wijn bij te geven.

Tomatenchutney

Ingrediënten (1 pot):1 kg cherrytomaten, gehalveerd 2/3 tl zoutvers gemalen peper1/3 el suiker2 el olijfolie 2 el balsamicoazijn 1 takje rozemarijn1 knoflookteen, uitgeperst1/3 chilipeper, fijngesneden

Bereiden:Gebruik een weckpot of andere glazen pot met een inhoud van 750 ml. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng alle ingrediënten in een ovenschaal. Verlaag vervolgens de temperatuur van de oven naar 160°C. Laat de tomaten gedurende 1 uur en 15 min zachtjes worden in de oven. Verwijder, voordat je de tomatenchutney in een glazen pot schept, het takje rozemarijn. Deze chutney is 3 maanden houdbaar.

Deze tomaten zijn koud het lekkerst en passen goed bij een stukje harde Italiaanse kaas, gegrild vlees of vis. Ook geef je er salades en pastas een extra lekkere smaak mee.

Tip: leuk om bij dit kado een stuk oude parmezaanse kaas of een zak mooie pasta te geven.

Karamel saus

Ingrediënten (1 fles):300 ml roomzout2 vanillestokje, overdwars opengesneden225 gram suiker50 gram boter

Bereiden:Gebruik een fles met een inhoud van 1/2 liter. Room, heel klein snufje zout en de vanillemerg uit het vanillestokje in een pan aan de kook brengen. Intussen in een koekenpan met dikke bodem de suiker op zeer laag vuur langzaam laten smelten. Boter toevoegen en alles gedurende 1 minuut op laag vuur met een houten lepel roeren. De warme room scheutje voor scheutje door de karamel roeren. Dit gedurende 2 min zachtjes laten koken totdat de karamel helemaal opgelost is. Deze saus is gekoeld 2 maanden houdbaar en kan zowel koud als warm worden gegeten.

Verwarm voor een warme karamel saus, de saus in de magnetron gedurende 1-2 min op 360 Watt of enkele minuten in een badje van kokend water. Koud is deze saus erg lekker op een croissant of bij zelfgebakken appel- en notentaart. En warm past de saus goed bij ijs of vruchten.

DIY chocolade cranberry koekjes

Ingrediënten (1 pot):150 gr bloem120 gr havermoutvlokken120 gr bloem70 gr basterdsuiker70 gr suiker 1/2 tl zout1/2 tl bakpoeder120 gr cranberry's 120 gr witte chocolade stukjes

Bereiden: Gebruik een weckpot of andere glazen pot met een inhoud van 1 liter. Voeg als eerste de 150 gram bloem toe aan de pot. De eerste laag kun je nog eenvoudig schudden. Bij de overige laagjes kun je de ingrediënten voorzichtig aanstampen met het voetje van een borrelglaasje. Verdeel zo de laagjes gelijkmatig over de pot. Over de bloem verdeel je de havermoutvlokken, de 120 gram bloem, de basterdsuiker, de witte suiker met het zout en het bakpoeder, de cranberry's en je eindigt ten slotte met een laag witte chocolade stukjes.

Tot slot voeg je het recept op een leuk kaartje of op een etiket toe aan de pot:

Verwarm de oven voor op 175 °C. Meng 115 gram zachte boter, 1 ei en alle ingrediënten uit de pot goed door elkaar. Als het deeg te droog is, kun je er een extra ei aan toevoegen. Zolang het maar wel een kruimelig deeg blijft. Bekleed een bakblik met bakpapier. Verdeel het deeg in kleine stukjes en druk die op de bakplaat plat uit tot koekjes. Bak de koekjes vervolgens in ca.10 tot 15 minuten knapperig bruin. Of misschien iets langer, als je koekjes groter zijn. Hou dus goed de oven in de gaten.

Een ander leuk kado uit eigen keuken, zijn natuurlijk ook de chocoladebrokken.