Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Je weet niet beter

Natuurlijk, uiteindelijk was je zelf verantwoordelijk. Jij bent baas over je eigen lijf en in eigen buik. Maar je kunt e...

Je weet niet beter

Natuurlijk, uiteindelijk was je zelf verantwoordelijk.Jij bent baas over je eigen lijf en in eigen buik.Maar je kunt en hoeft toch ook niet alles te weten?Je wilt toch ook kunnen vertrouwen op zij die er voor gestudeerd hebben?Als het om belangrijke dingen gaat, dan overlegde je met specialisten en ging ook af op hun oordeel.Dus slikte ik jarenlang De Pil. Eerst Marvelon, later Mercilon.

Anticonceptiepillen van de derde generatie.Dat klonk alsof er flinke vooruitgang en ontwikkeling was geboekt. Een derde generatie pil.

Ik was zeventien toen ik met De Pil begon. Lief was toen net een paar maanden mijn Lief. We wilden wel zoenen en meer, maar nog geen kinderen.Een jaar of tien heb ik De Pil geslikt.Soms twijfelde ik wel eens, al die hormonen, zou dat wel goed zijn?Maar ja, alle andere anticonceptiemethodes waren onbetrouwbaarder. En wij nog te jong om ouders te worden. Je wist niet beter, dan dat deze manier de makkelijkste en handigste methode was om wel te zoenen en meer, maar niet zwanger te worden.

Ondertussen weten ze wel beter.De risico's zijn groter dan we in de vorige eeuw dachten.Gelukkig zijn er andere methodes ondertussen. Hopelijk zijn die veiliger, minder schadelijk.

Zelf slik ik al jaren geen pil meer. Omdat ik het niet meer wilde, omdat het niet meer goed voelde.Omdat eventuele zwangerschappen welkom waren.Maar toch, het blijft ingewikkeld. Voor iedereen die wel goede anticonceptie wil. En eigenlijk ook voor mij. Want ondertussen ben ik niet meer te jong om (nog eens) ouder te worden, maar wel te oud.

Over dik een jaar wordt mijn dochter twaalf.Sinds een paar jaar bestaat er een HPV-vaccinatie voor meiden van 12.Vaccineren tegen baarmoederhalskanker, het lijkt zo logisch en makkelijk.Maar dat was die pil ook.Ik wist niet beter.En ook nu weet ik het eigenlijk gewoon weer niet. Doen of niet doen?Gelukkig is ze voorlopig nog niet eens elf.En doet zij in ieder geval nog niet eens aan zoenen, laat staan meer.Ik hoop dus op duidelijkheid de komende jaren. Uit welke hoek dan ook.Want je moet toch ergens op kunnen vertrouwen?