Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Is dit aan je eetpatroon veranderen dé manier om af te vallen?

Vergeet het diëten. Onderzoek wijst uit dat er een veel makkelijkere manier is om af te vallen. Zij zeggen dat je wellic...

Is dit aan je eetpatroon veranderen dé manier om af te vallen?

Vergeet het diëten. Onderzoek wijst uit dat er een veel makkelijkere manier is om af te vallen. Zij zeggen dat je wellicht niet hoeft te veranderen wát je eet (tenzij het vijf hamburgers op een dag zijn natuurlijk), maar het tijdstip waarop je eet.

Overgewicht voorkomen

Het beperken van eten binnen bepaalde uren (vaak wordt eten tussen 9 en 5 aangeraden), oftewel later ontbijten en eerder avondeten, is niet ideaal voor mensen die vroeg opstaan. Nieuw onderzoek wijst uit dat het eten binnen binnen een negen tot twaalf uur durend rooster, overgewicht voorkomt en zélfs zou genezen.

Onderzoek

Een 38 weken durende studie publiceerde onlangs in het tijdschrift Cell Metabolism een onderzoek. Wetenschappers hebben vier muizen verschillende diëten laten doen met dezelfde hoeveelheid calorieën, maar wel met verschillende producten. De onderzoekers lieten de ene groep eten wanneer ze wilden, dus 24 uur lang, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Terwijl andere muizen alleen mochten eten binnen een rooster van twaalf uur.

Aan het eind van de 38 weken nam het gewicht van de muizen die mochten eten waneer ze wilden toe, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. De muizen die aten binnen de aangegeven hoeveelheid uren hadden geen gewichtstoename en minder lichaamsvet dan de muizen met hetzelfde dieet, maar dat binnen 24 uur aten. Het valt te proberen!

Uiteraard geldt: als het niet kapot is, moet je het ook niet maken. Dus als jouw eetschema voor jou werkt, vooral zo blijven doorgaan!

Lees ook: Afvallen? Niet meer in de spiegel kijken!

Beeld: Sanoma Beeldbank