Met deze gouden tips slaap jij de hele nacht door!

Elke avond woelen in bed en naar het plafond liggen staren of al om vijf uur 's ochtends wakker worden en denken: “Ik mo...

Elke avond woelen in bed en naar het plafond liggen staren of al om vijf uur ’s ochtends wakker worden en denken: “Ik moet slapen, ik heb mijn rust nodig, morgen moet ik fit zijn, waarom kan ik nou niet meer slapen?”. Slaaparts Wendy Troxel stelt dat onze hersenen leren door associatie en om goed door te kunnen slapen, is het belangrijk dat je hersenen een sterke associatie hebben (of krijgen) tussen het bed en slapen. Met deze tips van Wendy, slaap jij voortaan de hele nacht door! Komen ze:

1. Disconnect
Nog even scrollen door Facebook en Instagramfoto’s liken voor het slapengaan? Een serieuze no-go als het aan Troxel ligt. Ze adviseert om ruim één uur voor dat je naar bed gaat niet meer op welk beeldscherm dan ook te kijken. “Technologie, zoals iPhones, tablets en televisies zorgen niet alleen voor inhoud die je ’s nachts wakker houden, maar verstoren ook een goede nachtrust. Omdat je zo erg wordt blootgesteld aan licht, kan dat de slaap verstoren”.

2. Wakker worden op hetzelfde tijdstip
Geloof het of niet, als je elke dag op hetzelfde tijdstip wakker wordt, kan dit ervoor zorgen dat je niet meer wakker wordt in het midden van de nacht. “Het tijdstip waarop je wakker wordt, is de belangrijkste factor die de biologische klok van de hersenen bepaalt. De hersenen weten wanneer je alert moet zijn en wakker moet worden (overdag) en wanneer je zou moeten slapen (’s nachts),” legt Troxel uit. Als je je hier niet aan vasthoudt, kunnen je hersens, volgens haar, dit onderscheid niet goed maken. Dit kan zijn waarom je ’s nachts onrustig zo bent.

3. Stress
Het klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar een opgejaagd gevoel in de hand houden, is van groot belang als het gaat om ’s nachts niet wakker te worden. “Stress, zorgen en negatieve emoties kunnen allemaal bijdragen aan slapeloosheid”, stelt Troxel. “Het is bijzonder moeilijk om te ontspannen en je  ‘los te koppelen’ van het dagelijkse leven. We leven immers in een 24/7 wereld, dus gedachten, zorgen en onze to do list spoken door onze gedachten en verstoren onze slaap.”

4. Grenzen!
“Het bed is alléén voor slapen en seks!” Dat is de gouden regel van Troxel. “Dat betekent dat je andere activiteiten in bed, zoals e-mails en social media checken, werk af maken in bed of zelfs eten, vermeden moet worden. Het uitoefening van die andere activiteiten stuurt verkeerde signaal naar onze hersenen, want onze hersenen leren door associatie. Deze verkeerde signalen kunnen ook leiden tot slapeloosheid”, benadrukt Troxel.

Niet overtuigd? Wellicht helpt DIT trucje wel!

Lees ook: Dit is dus de reden dat je ‘s ochtends niet uit bed kunt komen

 

Laatste nieuws