Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Hierdoor kun je vaak niet slapen in het vliegtuig

En dankzij deze tips lukt het de volgende keer wel!

Hierdoor kun je vaak niet slapen in het vliegtuig

Je bestie is al in slaap gevallen voordat het vliegtuig de lucht in is, terwijl jij – gewapend met oordopjes, nekkussen, slaapmasker en rustgevende muziek – bij het landen nog steeds geen oog dicht hebt gedaan. Herkenbaar? Het voelt natuurlijk heel oneerlijk en frustrerend, maar gelukkig zijn er een aantal trucjes om tóch in slaap te vallen.

(Niet) slapen in een vliegtuig

Allereerst vraag je je misschien af waarom jij niet in slaap valt in een vliegtuig. Van de ronkende motor tot aan huilende baby's: er zijn genoeg dingen die je slaap kunnen verstoren. Maar dat is lang niet alles. Het kan namelijk ook zijn dat je (onbewust) een beetje zenuwachtig bent voor de vlucht, waardoor je juist te veel druk op je schouders legt om te slapen. Daarnaast is het natuurlijk een stuk minder comfortabel om zittend in slaap te vallen, met weinig ruimte om je heen, dan dat je in je eigen bed ligt.

Handige tips

Ondanks dat er verklaarbare redenen zijn waarom jij niet in slaap valt in een vliegtuig, is er nog hoop. Dankzij de volgende trucjes en handige tips, slaap jij de volgende keer als een roosje hoog in de lucht. "Vroeg opstaan en dutjes vermijden kan helpen om de nood om te slapen van je lichaam te verhogen", tipt Benjamin Smarr, werkzaam aan de National Institutes of Health (NIH).

Ook kan het helpen om dingen van thuis, zoals je pyjama, kussen en dekentje mee te nemen en geen alcohol te nuttigen. Want ondanks dat velen denken dat je van alcohol lekker kunt slapen, verstoort het wel degelijk de kwaliteit van je slaap. Probeer de volgende vlucht dus een of meerdere bovenstaande opties uit en wie weet gaat de vlucht volledig aan je voorbij omdat jij heerlijk in dromenland bent. Sleep well! 

Bron: HLN.be | Beeld: Adobe Stock