Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Campagne verboden door 'ongezond dun' model

Heel modeland is in rep en roer. De spring/summer 2015-campagne van Hedi Slimane voor Saint Laurent is door de Britse Ad...

Campagne verboden door 'ongezond dun' model

Heel modeland is in rep en roer. De spring/summer 2015-campagne van Hedi Slimane voor Saint Laurent is door de Britse Advertising Standards Authority afgekeurd. Het model op de foto, de Nederlandse Kiki Willems, zou 'ongezond dun' zijn.

De spraakmakende advertentie met het 18-jarige model stond in ELLE UK. Toen een lezeres de foto opmerkte, diende ze een klacht in bij de reclamecommissie. Het modehuis vindt dat het model helemaal niet te dun is, maar de ASA is het daar duidelijk niet mee eens.

Ongezond?

"De pose en het lichteffect in de advertentie zorgen voor negatieve aandacht rondom de borsten en benen van het model. Haar ribbenkast is duidelijk zichtbaar en haar dijen en knieën lijken even breed te zijn op de foto. Haar houding en het contrast tussen haar dunne benen en de platformschoenen zijn misleidend", laat de Britse commissie weten. "Het model op de foto ziet er ongezond uit en daardoor concluderen wij dat de advertentie onverantwoordelijk is."

De foto mag nu niet meer gebruikt worden in bladen.

Reacties

Tegenwoordig wordt er steeds strenger opgetreden tegen te dunne modellen. In Frankrijk staat de overheid zelfs op het punt om een wet aan te nemen, waarbij modellenbureaus een celstraf of boete kunnen ontvangen. Via Twitter wordt er dan ook positief gereageerd op actie van de ASA. "Eindelijk streven we naar een gezonder en realistischer beeld", reageert iemand op social media.

Wat vind jij? Bekijk hier de foto en oordeel zelf.

 

Beeld: Saint Laurant & Getty