Bettina bakt…… Bakewelltaart

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering....

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering. Zeker als Adjunct Bettina iets homemade meeneemt. En nu kun jij hier ook van genieten, maar je moet wel zelf de keuken in kruipen!

Bakewelltaart

Vlak voor Sinterklaas was ik op zoek naar iets feestelijks om te bakken, maar ik had geen zin om zelf pepernoten (echt, die worden nooit beter dan goeie van de bakker of de supermarkt) of amandelstaaf te maken (gedoe!). Ik kwam uiteindelijk terecht bij de bakewelltaart op de site van Allerhande. Een ongezoete korst gevuld met een frangipane (mengsel van suiker, amandelmeel, eieren en boter), dus toch zo’n amandelspijs-smaakje. Erg lekker!

Wat heb je nodig?

250 gram bloem300 gram koude botersnuf zout4 eetlepels koud water1 pot frambozenjam (waarvan je ongeveer 8 eetlepels gebruikt)1 citroen (onbespoten)2 eieren175 suiker200 gram amandelmeelzo’n bakje amandelschaafsel1 bakvormbakpapierblindbakvulling*oven

Zo doe je het:

Snijd de helft van de boter in blokjes en meng met het zout door de bloem tot een soort kruimeldeeg (kan ook in de keukenmachine). Voeg het water toe en maak er een bal van. Bekleed de bakvorm met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm (bodem en zijkanten). Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet dan een half uurtje in de koelkast.

Verwarm je oven voor op 200 graden. Leg bakpapier over de deegbodem, verdeel er de blindbakvulling over.

Zet de bodem in de oven en bak een kwartier. Haal de taart uit de oven, verwijder (voorzichtig, heet!) de vulling en het bovenste laagje bakpapier. Daarna mag de bodem nog 5 minuten de oven in. Laat de bodem dan een half uurtje afkoelen, bestrijk de bodem met de frambozenjam. Smelt de andere helft van de boter, rasp de gele schil van de citroen en pers hem daarna uit. Meng de gesmolten boter met de eieren, suiker, citroenrasp en sap met het amandelmeel en verdeel dat over de jam. Bestrooi de taart met het amandelschaafsel en bak in zo’n 35 minuten gaar. Nu laten afkoelen en serveren met een bolletje roomijs (met de kerst?).

*Blindbakken

Laat je hierdoor niet afschrikken, het is supereenvoudig. Blind bakken betekent dat je een nepvulling aanbrengt en de bodem daarmee voorbakt, zodat de korst goed in vorm blijft. Ik bewaar speciaal daarvoor gedroogde bruine bonen in een bakje en hergebruik dat steeds als ik iets blind wil bakken. ik gebruik gedroogde bonen, ongekookte rijst werkt ook, en er zijn speciale keramische blindbakbonen voor de baksnobs onder ons. Na gebruik gaan de bonen terug in het bakje en in de kast.

Alle recepten van Bettina zien? Klik hier.

Laatste nieuws