6 Redenen waarom jij voortaan voor stevia kiest in plaats van suiker

Hoewel de Stevia plant al eeuwenlang wordt gebruikt in Paraguay voor kruidenmengsels en in hun voeding, komen er in Nede...

Hoewel de Stevia plant al eeuwenlang wordt gebruikt in Paraguay voor kruidenmengsels en in hun voeding, komen er in Nederland ook steeds vaker producten op de markt die stevia bevatten. Het plantje is razend populair door de enorm zoete smaak (lees: 200 tot 300 keer zoeter dan suiker) én omdat het weinig calorieën bevat. But there’s more… stevia kent ook een hoop andere voordelen. Benieuwd? Lees dan verder.

1. Gaat gewichtstoename tegen
Het is algemeen bekend dat suiker als een enorme dikmaker wordt gezien. Hoewel je het soms niet verwacht, zitten er vaak heel grote hoeveelheden suiker in producten (Damn you, muesli!). Authority Nutition laat weten dat stevia – buiten het feit dat het net als suiker ook zoet is – geen andere gelijkenissen vertoont. De calorieën uit suiker worden vaak niet opgebruikt, waardoor het in het lichaam wordt opgeslagen als vet. Stevia daarentegen, bevat helemaal geen calorieën. Nou ja, 000,01 calorie dan. Maar in tegenstelling tot suiker zorgt stevia dus ook niet voor een gewichtstoename.

2. Geschikt voor mensen met diabetes
Uit het onderzoek ‘Journal of Diabetes and It’s Complications’ blijkt dat stevia geschikt is voor mensen die lijden aan diabetes, omdat stevia je bloedsuiker niet verhoogt. Daarnaast zou stevia ook de bloedsuiker en het insulinegehalte verlagen. Desondanks wordt het diabetici toch aangeraden om het met hun arts te overleggen, wanneer ze stevia aan hun dieet willen toevoegen.

3. Antioxidanten
Omdat stevia een plantenextract is, kent het verschillende voordelen voor je gezondheid. De plant heeft een antibacteriële werking en bevat antioxidanten. Dit speelt een rol bij het verminderen van uiterlijke tekenen van veroudering en bij het behouden van een gezonde huid. Daarnaast gaat het ook ontstekingen in het spijsverteringskanaal aan door hun antibacteriële werking!

4. Bloeddruk en cholesterol verlagend
Het plantje helpt de bloeddruk en cholesterol te verlagen. Stevia werkt bloeddrukverlagend wanneer iemand een te hoge bloeddruk heeft en laat de bloeddrukwaarden onveranderd bij normale bloeddruk.

5. Bespaar dagelijks 100 calorieën
En last but not least: volgens Dr. Gillian McKeith van Living Food for Health bespaar je dagelijks zo’n 100 calorieën als je je dagelijkse suiker inname vervangt door stevia.

Dus: zit je met mooi weer op een terrasje en heb je trek in een ijskoud glaasje Coca-Cola? Kies dan eens voor Coca-Cola life, gezoet met stevia-extract, waardoor er 45% minder suiker en calorieën in zit!

Laatste nieuws