Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

8 Dingen die je hoort te weten over het eten van sushi

Zo hoor je bijvoorbeeld tussen elk gerecht een stukje gember te eten.

8 Dingen die je hoort te weten over het eten van sushi

Je smult ervan of je vindt het helemaal niks, maar dat sushi de laatste jaren enorm populair is geworden kan niemand ontkennen. De verschillende kleine gerechtjes met vis is een echte hit geworden, al weet niet iedereen hoe je het écht zou moeten eten.

#8 Sushi weetjes

1. Wrijf je eetstokjes niet tegen elkaar

Misschien vind je het al een kunst om met chopsticks te eten, maar in een sushirestaurant met mes en vork is eten is wel een beetje uit den boze. Mocht je goed overweg kunnen met de eetstokjes, zorg dan niet dat je ze tegen elkaar aan wrijft. Je beledigt hiermee namelijk de chef, omdat dit voor hen betekent dat het servies goedkoop is. Vind je het nou toch een gedoe, eet je sushi dan gewoon met je handen. Zo werd het vroeger namelijk ook gewoon in Japan gedaan.

2. Eet tussendoor een stukje gember

Vaak wordt er aan het begin wat gember en wasabi gebracht, maar nemen ze dit bij veel tafels aan het einde van de rit weer ongebruikt mee terug de keuken in. Zonde, want het staat er niet voor niks. De gember is namelijk bedoeld om de smaak te neutraliseren, en je hoort het dus eigenlijk tussen de verschillende sushi door te eten.

3. Zo voorkom je een branderig gevoel van wasabi

Net zoals de gember, is ook de wasabi een aanrader. Uiteraard moet je hier wel extra voorzichtig mee zijn, omdat het nogal scherp is. Mocht je onverhoopt toch te veel hebben ingenomen, stop dan met ademen door je mond en adem snel in en uit door je neus. Je zult merken dat het branderige gevoel binnen een paar seconden weg is.

4. Je hebt verschillende soorten tonijn

Wanneer je in een sushirestaurant iets met tonijn bestelt, kan het zijn dat je drie tonijngerechten verschillend geserveerd krijgt. Een tonijn heeft namelijk zes verschillende delen die voor sushi gebruikt worden. Bij twijfel dus altijd even bij de chef navragen.

5. Eet je soep niet met een lepel

Hier in Nederland zijn we gewend om onze soep met een lepel te eten, maar in een sushirestaurant mag je je misosoep gewoon drinken. Ook zien we een soepje vaak als iets wat je als voorgerecht neemt, maar in Japan is het juist weer gebruikelijk om het na het hoofdgerecht te bestellen. Al is het in Nederlandse sushirestaurants tegenwoordig gewoon geworden om na je hoofdgerecht ijs te bestellen.

6. Gebruik sojasaus op de juiste manier

Veel mensen dompelen hun sushi volledig om in de soja, maar dit is eeuwig zonde. Volgens gebruik hoor je de sojasaus eigenlijk op je de vis te sprenkelen in plaats van je rijst in de saus te dopen. Ook heb je maar een klein beetje nodig, omdat je anders de vis veel minder goed proeft.

7. Eet je sushi in een bepaalde volgorde voor de juiste smaak

Omdat je hier in Nederland vaak in een All You Can Eat-restaurant eet, kan je van alles door elkaar heen bestellen. Toch wordt het je aangeraden om je sushi zo te bestellen, dat je het van 'licht' naar 'zwaar' eet. Zo verpesten de zware vissmaken de lichte niet.

8. Niet alle sushi is gezond

Wanneer je een avondje uiteten wil maar niet te ongezond wil eten, kan je alle gefrituurde gerechten beter laten staan. Ook sushi waarbij veel mayonaise of andere saus wordt gebruikt, is niet echt een slimme keuze in dat geval. Ga voor de basic sushigerechten en bedenk dat het All You Can Eat-concept niet betekent dat je ook maar moet eten totdat je er bij neer valt.

Lees ook: De ware aard achter die oranje viseitjes op de sushi

Bron: Froot Beeld: iStock