Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Shocking: Een zwembad is viezer dan je denkt

Iew!

Shocking: Een zwembad is viezer dan je denkt

Er was natuurlijk al een vermoeden dat er af en toe mensen zijn die het allemaal laten lopen tijdens hun baantje door het zwembad, maar dat het zó schokkend zou zijn hadden we nooit verwacht. Canadese wetenschappers hebben ontdekt dat er in een gemiddeld 25-meterbad maar liefst 75 liter urine zit. En dat is dus niet alleen hartstikke vies, maar ook nog eens slecht voor de gezondheid.

Urinoir

Voor het onderzoek namen de onderzoekers 250 watermonsters uit 31 zwembaden en bubbelbaden. Bij een zwembad van 830.000 liter water (ongeveer zo groot als een 25-meterbad) bleek dat er maar liefst 75 liter urine in het water zat. Bij een zwembad dat de helft kleiner was, was dit al gauw 30 liter. Gadver! Echter is dit ook schadelijk voor de gezondheid.

Schadelijk

Urine kan een chemische reactie geven op andere stoffen, zo ook op chloor. Als deze twee stoffen samenkomen, kan er chloorgas ontstaan. Chloorgas kan een irriterend effect hebben op luchtwegen en ogen, maar kan in ernstige gevalen ook brandwonden op de huid veroorzaken. Ga jij binnenkort op vakantie? Denk dan maar even goed na voor je een duik neemt!

Bron: Happy in Shape, Beeld: iStock