Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Deze grote fout wordt heel vaak gemaakt met een studenten-ov

En dat kost flink wat geld.

Deze grote fout wordt heel vaak gemaakt met een studenten-ov

Het is dé uitkomst tijdens je studietijd: de studenten-ov. Het scheelt je ten slotte flink wat geld en je kunt alsnog gaan en staan waar je wil. Maar hoewel het veel studenten geld zou moeten besparen, zorgt één simpel foutje vaak alsnog voor een fikse rekening...

Grote fout

Als student heb je recht op een ‘week- of weekendkaart’, waarmee je gratis of met korting met het openbaar vervoer kunnen reizen door heel Nederland. Dit reisproduct moet je echter wel weer zelf stopzetten. En dat is precies waar heel veel studenten de fout ingaan. Als je dat niet op tijd doet, ontvang je namelijk een boete en die kan flink oplopen!

Lees ook: Oh yes: nieuwe functie Google Maps is precies wat je nodig hebt

Veel geld

Dat veel studenten die fout maken, blijkt wel uit cijfers. In de afgelopen drie jaar betaalden 170.000 studenten een boete van gemiddeld 800 euro. Volgens Kassa worden studenten vaak verrast door die vordering. Ook als de student kan bewijzen dat het reisproduct niet is gebruikt in de periode waarover men een boete heeft gekregen, moet deze worden betaald.

Automatisch stopzetten

Heb jij deze fout ook gemaakt? Dan vraag je je waarschijnlijk af waarom het reisproduct niet automatisch stopgezet kan worden. Heel simpel: volgens ov-bedrijven is dat technisch gezien onmogelijk. Toch zijn velen het daar niet mee eens. "Het is onbegrijpelijk dat de ov-kaart nog steeds niet automatisch kan worden stopgezet als hij afloopt. Elk poortje op het station blijft dicht als je te weinig saldo hebt, maar een OV-kaart waarvan de afloopdatum van tevoren bekend is, kan niet vanzelf aflopen’’, aldus Jan Sinnige, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Bron: Metro, Beeld: BSR