Kim Feenstra en Moïse Trustfull geshockeerd na gruwelijke video

Heftig!
Kim Feenstra en Moïse Trustfull geshockeerd na gruwelijke video

Onder andere Moïse Trustfull en Kim Feenstra zijn onderdeel van de campagne 'Ik sluit mijn ogen niet voor meisjesbesnijdenis' van Plan International. Geëmotioneerd en geschrokken bekeken ze beelden van meisjesbesnijdenis, die eigenlijk iedereen zou moeten zien, maar die te gruwelijk is om aan iedereen te tonen.

Zero Tolerance Day

Aankomende donderdag 6 februari is het Zero Tolerance Day. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de noodzaak om meisjesbesnijdenis te stoppen.

Inmiddels zijn wereldwijd 200 miljoen meisjes slachtoffer van deze vreselijke verminking. Veel van hen worstelen levenslang met lichamelijke, psychische en seksuele problemen. Voorbeelden zijn extreme (chronische) pijn, hevige bloedingen, infecties, menstruatieklachten, pijn bij seks, onvruchtbaarheid, problemen bij de bevalling, angst en depressie.

Meisjesbesnijdenis is een wereldwijd probleem waarbij jaarlijks zo'n drie miljoen (!) meisjes het risico lopen om besneden te worden. Daar kun je je hier in Nederland misschien weinig bij voorstellen, maar deze meisjes hebben onze hulp hard nodig.

Campagne

Om deze gruwelijke verminking onder de aandacht te brengen heeft Plan International twee video's gedeeld waarin door mensen een meisjesbesnijdenis bekeken wordt én wordt uitgelegd wat het nou eigenlijk is.

"Heel heftig..." aldus Kim. "We mogen en kunnen onze ogen niet sluiten voor dit heftige probleem. Meisjesbesnijdenis moet stoppen." Moïse reageert geëmotioneerd: "Gewoon afschuwelijk is het. De indruk die deze beelden op mij gemaakt hebben is onbeschrijfelijk. Ik wilde het liefst wegrennen."

Gruwelijk

Meisjesbesnijdenis is het gedeeltelijk of helemaal wegsnijden van de vrouwelijke geslachtsorganen, zonder dat daarvoor enige medische redenen zijn. Deze verminking wordt vaak zonder verdoving, met een mesje uitgevoerd.

Miljoenen meisjes zijn het slachtoffer van deze traditie, en veel van hen worstelen levenslang met lichamelijke en psychische problemen. De meeste meisjes zijn tussen de 0 en 15 jaar oud wanneer ze worden besneden.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails', container: 'taboola-below-article-5f953414a0ce9', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });