Yum! IKEA deelt recept van beroemde Zweedse balletjes

Yum!
Yum! IKEA deelt recept van beroemde Zweedse balletjes

We love IKEA! Niet alleen om onze woonaccessoires voor een fijn prijsje binnen te harken, maar ook om een lekker vorkje te prikken in de Zweedse balletjes. En laat IKEA nou net het recept van dit populaire gerecht gedeeld hebben.

Recept

Nu we het restaurant van IKEA vanwege de coronacrisis tijdelijk niet kunnen bezoeken, heeft IKEA het recept van de Zweedse balletjes voor de fanatieke thuiskoks onder ons gedeeld. Zo kun jij dus thuis zelf aan de slag gaan met het recept, om alsnog van deze Zweedse versnapering te genieten.

Lees ook: Onthuld: dít is waarom de hotdog bij Ikea zo goedkoop is

Hoe maak je het?

Wat je er allemaal voor nodig hebt? De ingrediëntenlijst is als volgt:

  • 500 gram rundergehakt
  • 250 gram varkensgehakt
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 5 eetlepels (volle) melk
  • peper en zout

En dan nu het bereiden. Je begint met het mengen van het gekakt, fijngesneden ui, knoflook, het paneermeel en ei. Stop deze ingrediënten allemaal in een bak en voeg er melk, zout en peper aan toe om het te kruiden. Kneed het een beetje door en rol er vervolgens balletjes van. Leg de gerolde balletjes op een bord en bedek dit met folie. Laat dit even twee uurtjes staan.

Twee uurtjes gewacht? Dan is het tijd om de balletjes in de pan te bakken. Ben je daarmee klaar? Doe ze dan in een ovenschaal en bak ze een half uur lang op 180 graden in de oven. En klaar is kees! Nou ja, je bent klaar met de ballen. Nu de saus nog.

Saus

Dit heb je nodig voor de saus:

  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 150 ml groentebouillon
  • 150 ml runderbouillon
  • 150 ml slagroom
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel Dijon-mosterd

Begin met het smelten van de boter in een pan. Voeg vervolgens de bloem toe en laat het twee minuten bakken in de pan. Vergeet niet te roeren. Doe vervolgens beide soorten bouillon erbij. Blijven roeren. Voeg de slagroom, sojasaus en mosterd toe en breng het aan de kook. Zodra de saus dik wordt is hij klaar.

Gooi de saus over je balletjes en serveer het met gekookte aardapelen of frietjes. Bon appetit!

Bron: Gewoonvoorhem | Beeld: IKEA, Friends

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails', container: 'taboola-below-article-5f929acfb8bd4', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });