Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Real life: 'Mijn man bleek een vrouw te zijn'

Fem's man bleek een vrouw te zijn.

Real life: 'Mijn man bleek een vrouw te zijn'

De wereld van Fem Canes kwam totaal op z’n kop te staan toen haar man Carly opbiechtte eigenlijk een vrouw te zijn, geboren in het verkeerde lichaam. In haar boek Vrouw met Ballen vertelt ze haar verhaal.

Dameszaak

Fem: "Carly is nu een heel mooie vrouw. Toen ik haar ontmoette, was ze een knappe vent – ze heette toen ook al Carly – met een prachtige, atletische bouw. Ik kon direct helemaal mezelf zijn bij Carly en dat was erg fijn. Al snel kregen we een relatie en gingen we samenwonen. We leidden een heerlijk leven samen, maar toch kreeg ik na een jaar of zeven langzaamaan het gevoel dat er iets was. Omdat ze in de internationale auto-wereld werkte, reisde Carly veel voor haar werk. Soms zag ik haar dus een aantal dagen niet, maar dat was verder nooit een probleem tussen ons. Totdat ik op een dag een creditcardafschrift zag. Het bleek dat Carly in een Nederlandse dameszaak geshopt had, terwijl ze naar mijn weten juist in het buitenland was. Hoe dan? Toen ik vlak daarna ook nog blonde haren in haar auto vond, wist ik genoeg: Carly ging vreemd, dat kon niet anders. Natuurlijk confronteerde ik haar ermee, maar wat ik ook probeerde, ik kreeg steeds ontwijkende antwoorden.”

Genderdysforie?

“Toch bleef ik doorvragen en na lang aandringen, kwam op een avond eindelijk het hoge woord eruit. Of ik wel eens had gehoord van genderdysforie? Ik knikte, maar ik had geen idee waar Carly naartoe wilde. En toen vertelde ze dat ze eigenlijk een vrouw was, geboren in het verkeerde lichaam. Het was een mega shock. Alsof er een bom in mijn gezicht ontplofte. Al die tijd had ik van alles in mijn hoofd gehaald, maar dit had ik echt totaal niet zien aankomen. Carly een vrouw?! Ik had zoveel vragen, voor boosheid of verdriet was nog niet eens ruimte. Die avond vertelde Carly dat ze het al haar hele leven probeerde te onderdrukken, maar dat dat nu niet meer ging. Ze wilde een geslachtsverandering. Haar liefde voor mij stond daar verder los van, want ze hield echt van mij, zielsveel.

Toch kon ze niet anders en daarom wist ze dat ze mij moest laten gaan. Ze ging ervanuit dat wij niet verder konden leven samen... Uiteindelijk hebben we de hele nacht gepraat. Er kwam zoveel op me af dat het nieuws pas na anderhalve dag echt bij me binnenkwam. Mijn grote liefde was een vrouw. Ze zag er misschien niet zo uit, maar dat was ze wel. Al die jaren had ze zich zo ongelukkig gevoeld. Hoewel onze liefde samen echt was, want dat wist ik zeker, was ze heel eenzaam geweest. Carly vertelde dat ze soms stiekem in een andere stad uitging als vrouw. Vandaar de aankopen in die dameskledingzaak, die waren voor haarzelf. Ook de blonde haren in de auto kon ze verklaren, die kwamen van haar pruik. Ik vond het echt vreselijk verdrietig. Haar hele leven had ze een dubbelleven geleefd.”

Het hele verhaal lees je in de nieuwste Grazia die nu in de winkels ligt!

Tekst: Renée Brouwer | Beeld: iStock