Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

De ultieme pastasalade

Pasta. Salade. Twee woorden die mij hemels in de oren klinken. Gelukkig is een combinatie van deze twee erg simpel te ma...

De ultieme pastasalade

Pasta. Salade. Twee woorden die mij hemels in de oren klinken. Gelukkig is een combinatie van deze twee erg simpel te maken en altijd doeltreffend; of het nu om een groot familiediner gaat, of om een eenzame avond op de bank met je favoriete sloffen aan.

Mijn favoriete pastasalade is een combinatie tussen een Insalata Caprese (het beroemde voorgerecht uit Capri vantomaat, mozzarella en basilicum) en Panzanella, aangevuld met goede pasta.

Panzanella is voor sommigen een wat minder bekend gerecht, maar is een van mijn all time favorites. Het is een salade met voornamelijk brood en tomaat, opgefleurd met basilicum en een goede dressing.

Het mooie is dat je er juist oud brood voor nodig hebt, dat zich helemaal volzuigt met de lekkere sappen die uit de tomaat en de dressing komen. En oud brood, liefst Italiaanse ciabatta, heb je vaak wel in huis.

Panzanella werd vroeger gemaakt met uien in plaats van tomaten, maar sinds de twintigste eeuw maken de Italianen 'm het liefst met tomaten. Naast de 'basics' (brood, tomaat, olijfolie, azijn, zout & peper) is hij op te leuken met andere ingrediënten, zoals uien, basilicum, olijven, mozzarella, kappertjes, ansjovis, en ga zo maar door.

Eigenlijk kun je er van alles van maken: het is de ideale 'left over' salade, die je kunt versieren met alles wat je nog in je koelkast hebt liggen. Zolang de basis maar hetzelfde blijft!

En dan kom ik terug op mijn favoriete pastasalade: een combi van Caprese en Panzanella, dus. Daarbij vul ik hem graag aan met pasta (het liefst penne, omdat die zowel fijn eten als goed vullen). Overigens doe ik er allerlei ingrediënten bij die niet standaard zijn; het is dan ook absoluut geen traditionele salade, wel een echte Monique-salade ;-)

Ik deel graag mijn recept met jullie!

De basics

Ingrediënten:

(Ik maak hiermee altijd een enorme schaal, die ik daarna verdeel in kleinere bakjes om mee te nemen. Het blijft zo’n 1 a 2 dagen lekker in de koelkast):

- Verse tomaatjes (liefst Roma)

- Zongedroogde tomaatjes (uit een potje op olie)

- Basilicum (verse blaadjes!)

- Penne

- Brood. Heb je geen oud brood, dan werkt dit ook goed: scheur ongebakken witte pistoletjes in stukken en leg deze op een platte ovenschaal. Besprenkel met olie, zout & peper en bak zo’n 5 minuutjes op 220 graden).

- Een goede extra vergine olijfolie. Haal de mooiste uit je kast!

- Azijn. Ik gebruik heel graag balsamico-azijn, en dan het liefste de stroopvariant. Deze kun je zelf maken, maar ook kant en klaar kopen bij de supermarkt. Deze stroopvariant zit vaak in een spuitfles, hier kun je de salade heel mooi mee dresseren.Er is zelfs balsamico-azijn in een spray te koop, waarmee je nog handiger kan doseren. Ik heb mijn sprayfles gekocht bij Oil&Vinegar.

- Mozzarella. Altijd scheuren, nooit snijden! Kleine bolletjes mogen ook. Maar als je kan, pak dan altijd de beste kwaliteit die je kunt vinden/betalen.

- Kappertjes.

- Pesto. Het beste is natuurlijk zelf maken (daar kom ik nog een keer op terug), maar een potje goede kwaliteit pesto mag natuurlijk ook.

En dan: maken maar! En dat is makkelijk. Want: je gooit gewoon alles bij elkaar in de allergrootste schaal die je kunt vinden! De pasta kook je volgens de aanwijzingen op het pak en laat je goed afkoelen. Als je de pasta afgiet, kun je hem meteen spoelen met koud water.

Wat betreft het brood: is het oud, dan kun je het er zo in stukken gescheurd bij doen. Heb je vers brood, dan bak je deze nog even in de oven (zoals hierboven bij Ingrediënten beschreven).

Het lekkerste is om alles goed te husselen en vervolgens in de koelkast te zetten. Na een paar uurtjes is het brood lekker ‘soggy’ en alle ingrediënten perfect gemixt.

Buon appetito!