Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Problem solved: zo kun je littekens het best behandelen en minder zichtbaar maken

Wat werkt wel en niet? 

littekens

Bijna iedereen heeft ze: littekens. Hoe kun je ze nu het best behandelen, helpen die crèmes echt en hoe kun je een litteken dan wel minder zichtbaar maken?

Littekens

Dikke kans dat je een of meerdere littekens op je lichaam hebt. Om littekens te verminderen, vind je in cosmeticaland in elk geval tal van crèmes, lotions en smeersels. Maar werken die nu echt? Daar kunnen we kort over zijn: wetenschappelijk gezien is er geen bewijs dat deze crèmes effect hebben. Alleen de werking van siliconenpleisters en -gel (die op recept verkrijgbaar zijn) is aangetoond. Wat wel aantoonbaar werkt: masseren. Dit stimuleert de bloedsomloop en de celvernieuwing. Bovendien zorgt masseren ervoor dat het littekenweefsel soepeler wordt waardoor het minder gaat trekken. En ja, voor dat masseren gebruik je wel een crème of olie. Masseren kan op een droge en gevoelig litteken namelijk vervelend aanvoelen.

Vitamine E en panthenol

Toch zijn er wel afzonderlijke ingrediënten waarbij is bewezen dat ze de huidvernieuwing bevorderen. Zo stimuleert vitamine E de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen, en draagt panthenol bij aan het herstel van de huidbarrière. In veel littekencrèmes zitten dan ook hoge percentages van deze stoffen. Smeer overigens nooit met een crème op een nog open wond. Het litteken moet altijd dicht zijn.

Ook goed om te beseffen: een litteken vormt en ontwikkelt zich gedurende de tijd. In het eerste halfjaar is het litteken vaak op z’n ergst: het is (fel)rood, dik en voelt soms pijnlijk en trekkerig aan. Hierna kan het litteken tot achttien maanden veranderen. Door je litteken in deze tijd goed te masseren kan het soepeler, vlakker en minder fel worden. Ook belangrijk: houd je litteken altijd uit de zon. Vooral nieuwe littekens zijn gevoelig voor uv-straling. Smeren dus, het liefst met minimaal SPF30+.

Verdoezelen en wegpoetsen

Blijf je ondanks je goede zorgen je litteken na ruim een jaar toch duidelijk zien en wil je daar iets aan doen? Dan kun je ’m verdoezelen met make-up. Met een concealerstick, fixeerpoeder en foundation kom je al ver. Is je litteken rood-paars van kleur, breng dan eerst een groene concealer aan, dat maskeert de roodheid. Poeder het litteken daarna licht om het groen weg te werken en breng met een make-upspons wat foundation aan. Goed blenden, en dikke kans dat je ’m nu niet meer ziet. Wil je een meer permanente oplossing? Of heb je veel last van het litteken? Ga dan langs de huisarts voor een verwijzing naar een huidtherapeut of dermatoloog voor de mogelijkheid voor lasering of peeling. Er zijn dus verschillende opties, maar misschien wel de belangrijkste: probeer je litteken te accepteren. Het litteken staat voor een gebeurtenis in je leven. Ook al staat het misschien niet heel mooi, het hoort wel bij jou.

Lifestyle
  • Tekst: Babette Dessing
  • Adobe Stock