Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Back to Black-actrice Marisa Abela: 'Amy leerde me onbevreesd te zijn'

'Ze was iemand die intens voelde en dat hoor je terug in haar muziek'

Marisa Abela kroop in de huid van Amy Winehouse voor de film Back to Black, die nu in de bioscoop draait. In gesprek met Grazia vertelt de 27-jarig actrice hoe het was om een muzikaal icoon te spelen en wat Amy voor haar betekende.

Hoe was het om de iconische Amy Winehouse te spelen?

“Het was groots. Vanuit mijn eerste instinct wilde ik ‘nee’ zeggen tegen de rol, omdat de verantwoordelijkheid me te groot leek. Maar wat ik juist leerde van Amy Winehouse, is onbevreesd zijn. Ik ben dus echt in de rol gedoken en heb geprobeerd om al die dingen over te brengen die zij voelde.”

Wat betekent Amy voor jou?

“Ik vind dat een moeilijke vraag omdat ze zovéél was. Ze was sterk, maar ook ongelooflijk kwetsbaar, ze was eerlijk, rauw, onbevreesd en ze ging elke ervaring van het leven vol aan. Ze was iemand die intens voelde en dat hoor je terug in haar muziek. Omdat ze dit allemáál in zich had, vielen mensen voor haar.”

Klopt het dat je zelf zingt in de film?

“Voor mij was het belangrijk om elke vezel van haar te belichamen en dat zou me alleen lukken als ik ook echt zou zingen. Ze hadden mijn stem kunnen blenden met de hare, maar voor mijn gevoel was dit de enige manier om de authentieke Amy te laten zien en horen.”

Tekst: Jill Waas | Beeld: Back to Black/Dutch FilmWorks