Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zó vaak zou je je kleding moeten wassen

Minder wassen is beter voor het milieu, je kleding én je bespaart tijd

Minder vaak je kleding wassen bespaart je niet alleen tijd, het is ook nog eens goed voor het milieu. Tevens is het een stuk beter voor je kleding om het niet té vaak te wassen. Maar hoe vaak zou je je kleding eigenlijk moeten wassen? Wij vertellen het je.

Onderzoek van Levi's

Uit een studie van Levi's blijkt dat voor zijn populaire 501-jeans de consument voor 37 procent verantwoordelijk is voor de ecologische voetafdruk en 23 procent voor het totale waterverbruik. Om deze twee factoren te verkleinen, stelt Levi's een simpele oplossing: gewoon minder vaak je spijkerbroek wassen.

Maar hoe vaak zou je je jeans dan moeten wassen? Levi's raadt zijn klanten aan hun spijkerbroek na elke tien keer dragen te wassen. "De gemiddelde Chinese consument wast zijn spijkerbroek na ongeveer vier keer dragen. In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk daalt dit gemiddelde tot 2,5 keer dragen tussen het wassen. In de Verenigde Staten gaat het om een draag/was-ratio van 2,3", vertelt Paul Dillinger, vice-president van Levi's en wereldwijd hoofd productinnovatie. Als je van 2,5 keer dragen en vervolgens wassen naar 10 keer dragen en wassen gaat, verminder je de ecologische voetafdruk van de consumentenfase met maar liefst 75 procent. Tijd dus om je spijkerbroek minder vaak in de wasmachine te gooien!

Het wassen van andere kledingstukken

Hoe vaak moet je andere kledingstukken dan wassen? Het wordt aangeraden om wollen truien na elke vijf keer dragen te wassen. Sommige experts zeggen zelfs dat we onze truien pas aan het einde van elk seizoen hoeven te wassen. Bij beha's wordt het aangeraden om ze te wassen wanneer je ze twee of drie keer hebt gedragen. Jurken was je na elke één tot drie keer dragen, overhemden na elke één tot twee keer dragen en T-shirts na elke keer dragen.

Voordelen

Je bespaart niet alleen energie en water door je kledingstukken minder vaak te wassen, maar je zorgt er ook voor dat je kledingstukken langer mee gaan. Door je kleding overmatig te wassen kan het gaan krimpen, wordt het grauwer en gaat het sneller slijten.

Extra letten op het milieu? Zorg er dan voor dat je wast op lagere temperaturen en met milieuvriendelijke wasmiddelen. Hang daarnaast je wasgoed uit om te drogen, en laat het niet drogen met behulp van een droger.

Bron: Vogue | Beeld: Adobe Stock