Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zoë Tauran: ‘Dat iedereen mijn liedjes kent, blijft een raar idee’

'Ik schrik soms als ik een uitverkochte show doe'

Zoë Tauran is niet meer weg te denken uit de hitlijsten en schopte het zelfs tot het voorprogramma van Coldplay. Inmiddels heeft ze ook haar eigen uitverkochte clubtour achter de rug, waar fans al haar liedjes woord voor woord meezingen. 'Dat blijft een raar idee', vertelt Zoë in gesprek met Grazia.

Onwerkelijke ervaring

Vorig jaar mocht Zoë Tauran het voorprogramma van Coldplay doen in de Johan Cruijff Arena. "Een heel onwerkelijke ervaring, maar heel bijzonder natuurlijk", zegt de zangeres daarover in Grazia's Beauty Issue. "Ik had bij mijn management aangegeven dat zoiets me heel vet zou lijken, maar ik was het alweer een beetje vergeten. Totdat mijn manager ineens tussen neus en lippen door zei: ‘O ja, jij mag het voorprogramma van Coldplay doen.’ Ik dacht: maak je nou een grap?" blikt Zoë terug. "Ik geloofde het ook pas echt toen ik mijn naam terugzag op de flyer die Coldplay op Instagram had gepost."

"Op dat grote podium staan, was best wel eng, want je weet dat de mensen daar eigenlijk niet voor jou komen", vertelt ze. "Maar ik heb me daar al vrij snel overheen gezet en gedacht: jullie hoeven er niet van te genieten, als ik zélf maar heel erg geniet. En uiteindelijk heb ik ontzettend veel berichten van mensen gehad die zeiden: ‘Ik kende jou niet, maar je was zó goed.’ Dat was zo cool om te horen!”

Stem sparen

Afgelopen januari stond Zoë ook voor het eerst op Vrienden van Amstel Live. “Ik vond het te gek om daar op te treden en heb zoveel leuke artiesten ontmoet", blikt ze terug. "Ook hier zag ik eerst heel erg tegenop, want ik dacht: al die nieuwe mensen en ik moet me toch nog bewijzen. Maar er hing zo’n fijne sfeer, iedereen was heel chill", aldus de zangeres. "Ik had een kleedkamer naast Meau. Die kende ik nog niet echt, maar we zijn heel close geworden. De afterparty’s heb ik niet echt meegemaakt, want ik ben toch iemand die dan liever op tijd naar huis gaat om mijn stem te sparen voor de volgende dag. Ik drink ook geen alcohol. Vroeger nam ik nog weleens een wijntje, maar op een gegeven moment dacht ik: eigenlijk hoeft dat voor mij niet meer, en ben ik helemaal gestopt. En ik mis het niet echt."

Niets veranderd

Maar naar het voorprogramma van Coldplay en Vrienden van Amstel Live heeft Zoë natuurlijk ook haar eigen hits, en heeft ze net een uitverkochte clubtour achter de rug. Denkt ze weleens: wat bizar, het leven dat ik nu leid? “Soms denk ik dat wel ja, vooral als ik het hele land doorreis om op te treden. Maar tegelijkertijd voelt het ook alsof ik niets veranderd ben, en ik heb ook nog steeds dezelfde mensen om me heen", aldus Zoë. "Ik word weinig herkend op straat. Ja, misschien wel als ik door Groningen of door de Kalverstraat ga lopen. Maar als ik in Amsterdam-Zuid mijn koffietje haal, is er niemand die mij aanspreekt." Als ze dan vervolgens voor een uitverkochte zaal staat met mensen die allemaal voor haar komen, is het voor de zangeres weleens onwerkelijk. "Ik schrik soms als ik een uitverkochte show doe, dan denk ik: wat doen jullie hier allemaal en hoezo kennen jullie al mijn liedjes? Dat blijft een raar idee.”

Het volledige interview met covergirl Zoë Tauran lees je in de nieuwste Grazia. Vanaf morgen in de winkel! 

Tekst: Jill Waas | Fotografie: Ruud Janssen | Styling: Sabah Mesbahi | Make-up: Jimmy Stam