Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Kan je micellair water gebruiken als cleanser?

Wij zochten het voor je uit.

Van skin cycling tot slugging: de trends op het gebied van skincare komen in sneltreinvaart de markt op. Iedere routine belooft het perfecte huidje, en wij doen er maar wat graag aan mee om er zo mooi mogelijk uit te zien. Misschien heb je zelf ook een flesje micellair water in de kast staan. Maar hoe gebruik je dit op de juiste manier? Wij zochten het voor je uit.

Micellair water

De meeste grote huidverzorgingsmerken hebben het in hun assortiment: micellair water. Aan het product hangt een mooie belofte. Dankzij micellen verwijdert dit milde, zeepvrije product makkelijk make-up en vuil van je gezicht. Je doet een beetje micellair water op watje en gaat voorzichtig over je huid tot het wattenschijfje geen vuil meer aantrekt. That's it! Geen lange routines waarbij je meermaals cleansers van je gezicht moet wassen. Dus, een gereinigde huid in een handomdraai. Maar in realiteit ligt dit toch wat ingewikkelder. Dat het product je huid reinigt betekent helaas niet dat je een cleanser achterwege kan laten.

Dermatologen zijn namelijk niet zo'n fan van deze manier van reinigen. En dat komt eigenlijk vooral omdat je het product niet van je gezicht af hoeft te wassen. Vooral voor mensen met een droge of gevoelige huid raden zij dit af. Ingrediënten zoals SLS zijn vaak te hardnekkig voor dit type huidjes om te laten zitten.

Reiniging

Ook kan micellair water een nadelig effect hebben op de producten die je daarna op je huid gebruikt. Omdat je het product niet verwijderd kan het de opname van je serums of crèmes in de weg staan. Al die zorgvuldig gekozen ingrediënten zijn dan minder effectief, en de achtergebleven restjes kunnen voor onzuiverheden zorgen. Om je huid echt goed schoon te maken kan je het beste 's avonds goede reiniger gebruiken.

Wil je toch graag micellair water gebruiken in je routine? Dat kan, alleen is het aan te raden om je huid na gebruik nogmaals af te nemen met een wattenschijfje met water. Zo haal je het resterende micellair water van je huid. Na een dagje zonder make-up is het een goede eerste stap in je skincare routine. Dagen dat je je lekker hebt uitgeleefd met make-up is het toch aan te raden om met zwaarder geschut aan de slag te gaan. Op naar een stralende huid!

Bron: Olivida | Beeld: Adobe Stock