Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

3 tips om makkelijk bij te houden wat je uitgeeft

Zo houd je geldzaken overzichtelijk!

Van sparen tot spenden en van beleggen tot slim bezuinigen: in onze geldrubriek lees je alles wat je wilt weten om aan je financiële fitheid te werken. Dit keer hebben we een aantal handige tips voor je in petto waarmee je op een makkelijke manier kunt bijhouden wat je uitgeeft.

Geldvraag

"Ik heb totaal geen overzicht in mijn inkomsten en uitgaven, waardoor ik nooit precies weet wat ik nou eigenlijk waaraan uitgeef. Hoe kan ik hier op een makkelijke manier meer inzicht in krijgen?" luidt de geldvraag deze keer. "De eerste stap: je uitgaven op een rijtje zetten. Pak je bank-app erbij en zet onder elkaar op een blaadje of in Excel welke vaste lasten je hebt. Denk hierbij aan je huur of hypotheek, energie, verzekeringen en abonnementen", zegt Sabine Samsom, personal finance-blogger op financequeen.nl. "Als je hier nog nooit naar hebt gekeken, is de kans groot dat je sommige abonnementen of verzekeringen dubbel hebt, of dat er dingen lopen die je was vergeten en die je meteen kunt opzeggen. Daarna kun je finetunen."

3x geld bijhouden

Om bij te houden wat er binnenkomt en hoeveel geld je uitgeeft, kun je een aantal dingen doen. Wij zetten drie tips op een rijtje:

1. Kasboek-apps

Houd je liever niet handmatig in een Excelletje of papieren kasboek bij waar je geld naartoe gaat? Dan kun je hiervoor een gratis app gebruiken, zoals Dyme, iBilly en Money Manager. Houd vooral in het begin goed in de gaten of de categorieën kloppen en of al je uitgaven goed worden ingevoerd. Het Nibud heeft ook een onlinetool die laat zien waar je geld blijft, wat je kunt verbeteren en hoe je het doet in vergelijking met anderen: persoonlijkbudgetadvies.nibud.nl.

2. Banken-apps

Veel apps van banken, zoals de Rabobank, ABN Amro en ING, kunnen inkomsten en uitgaven van je lopende rekening automatisch bijhouden en categoriseren. De Rabobank toont aan het eind van het jaar zelfs een visueel jaaroverzicht. Of je daar blij van wordt? Het is in elk geval een goede stok achter de deur om nu al goed met je geld om te gaan. Veel bank-apps geven ook inzicht in je maandelijkse en jaarlijkse CO2-uitstoot, gebaseerd op jouw uitgaven.

3. Eerste hulp bij Excel

Wil je je inkomsten en uitgaven graag digitaal bijhouden, maar ben je niet zo’n Excel-held? Online zijn verschillende templates te koop, waarmee je vaak al voor een paar euro aan de slag kunt. Zo zijn er de ‘Follow your money’-sheets van Porterenee (€14,99), de ‘Track your finance’- Excelsheets van Financequeen (€14,50) of het gratis huishoudboekje van Betermetgeld.nl. Ook op Etsy vind je een hoop sheets (zoek op ‘spreadsheet inkomsten uitgaven’).

Nog meer tips nodig om bij te houden wat je uitgeeft? In de nieuwste Grazia lees je er alles over. Nu in de winkel! 

Tekst: Kim van der Meulen | Beeld: Adobe Stock