Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Lisa Loeb deelt bevallingsverhaal: 'Ik moest me eraan overgeven'

‘Een geplande keizersnede leek me ideaal, maar nu is het toch wel erg spannend’

We kennen Lisa Loeb als presentatrice, schrijfster en cabaretier. Nu heeft het veelzijdige talent er een nieuwe rol bij, namelijk die van kersverse mama! In haar column voor Marie Claire deelt ze meer over haar zwangerschap, bevallingsverhaal en nieuwe rol als moeder. 

Fijne zwangerschap

Lisa kijkt goed terug op haar zwangerschap. Eentje met weinig klachten, en met een geplande keizersnede wist ze precies wat ze kon verwachten. Toch kreeg ze, zo tegen het einde van haar zwangerschap, last van een veel te hoge bloeddruk en werd ze opgenomen in het ziekenhuis ter observatie. Gelukkig zakte haar bloeddruk snel weer en leek alles goed te gaan voor de keizersnede die op 14 februari gepland stond.

Eerder dan verwacht

Maar, toch kwam daar een onverwachte vraag: "Wat zou je ervan vinden als we vandaag de keizersnede doen?" vroeg een onbekende, maar serieuze gynaecoloog. Nietsvermoedend had Lisa een flink ontbijt gegeten, het was immers nog maar 10 februari dus met een bevalling hield ze nog geen rekening. Daarnaast had ook de verpleegkundige haar die avond ervoor nog verzekerd dat ze dit weekend echt nog niet zou worden geopereerd. Dat leek nu toch echt even anders uit te pakken.

"De enige manier om je bloeddruk echt omlaag te krijgen is door de baby vandaag geboren te laten worden. Dus wat vind je ervan? Je vaste gynaecoloog kan straks de operatie doen", vervolgde de gynaecoloog. Lisa omschrijft hoe de spanning die ze voelde over deze snelle ontwikkeling ineens omsloeg naar realiteitszin. De afgelopen tijd had ze tegen beter weten in allemaal filmpjes bekeken op social media die de angst voor horrorscenario's flink hadden aangeslingerd. Verdovingen die niet werkten tijdens de keizersnede, wekenlang lijden van de pijn na de bevalling en ga zo maar door. Nog vier dagen wachten, zorgen maken en haar bloeddruk observeren had ook weinig zin. Om nog maar te zwijgen van de filmpjes door haar hoofd bleven spoken.

Geplande keizersnede

Lisa is al vaker open geweest over haar angststoornis. Mede daardoor koos ze voor een geplande keizersnede, zodat ze precies wist waar ze aan toe zou zijn. "Ik ben niet zo van de oermens vibe die rond bevallen hangt en voor mijn angststoornis is het prettig om te weten waar ik met een keizersnede aan toe ben, is het nu het zover is toch wel erg spannend!" vertelde ze.

Ook het aanstaande moederschap bracht nieuwe vragen met zich mee. Hoe anders het zou zijn wanneer de baby er is, en of het allemaal wel goed zou komen waren dingen die haar bezighielden. Maar veel tijd om deze onzekerheden toe te laten had Lisa niet.

Sneltreinvaart

Dan gaat het allemaal ineens heel snel. Het infuus wordt aangelegd, ze krijgt een geschikt hemd aan en wordt naar de operatiekamer gereden. "'Een zware buikoperatie'… die woorden gonzen na in mijn hoofd. Maar ik moet me eraan overgeven. Het is natuurlijk wel de leukst mogelijke operatie die je kunt ondergaan, want ik ga straks mijn baby voor het eerst ontmoeten. De baby die al negen maanden ronddartelt in mijn buik", vertelt Lisa.

"Ik wil nog wel even zeggen dat ik het heel erg spannend vind en dat ik absoluut geen held ben, dus doe maar extra verdoving", zei Lisa tegen de anesthesist. "De ruggenprik deed helemaal geen pijn. Na een paar minuten vraag ik toch maar of ze niet met een pincet moeten testen of ik pijn voel. Maar de operatie is dan allang bezig. En voor ik het weet draait de anesthesist zich naar me om en zegt: ‘Hier komt hij! Hier komt Boaz!’ En daar is hij dan. Dat mannetje dat al die maanden in mijn buik gezeten heeft. Boaz Loeb Paarlberg. Dit is mijn zoon. En ik, ik ben zijn moeder. En dat voelt meteen alsof het nooit anders is geweest!" aldus de trotste Lisa.

Bron: Marie Claire | Beeld: NL Beeld