Droge lippen? Vermijd dan deze ingrediënten in lippenbalsem

Deze ingrediënten drogen je lippen juist nog meer uit.

Als je droge lippen hebt, is het eerste wat je doet waarschijnlijk naar de lippenbalsem grijpen. Toch is dit niet altijd een even goed idee. In sommige lippenbalsems zitten namelijk ingrediënten die de gezondheid van je lippen niet ten goede komen. We zetten ze op een rijtje.

Parfum

Een lippenbalsem met een lekker geurtje of kleurtje spreekt ons vaak meer aan dan een neutrale variant, maar parfum als ingrediënt kun je toch echt beter vermijden. Door de aanwezige alcohol in parfum zorgt dit namelijk voor uitdroging, en dat is precies wat je niet wil bereiken met een lippenbalsem.

Menthol

Wanneer je lippen niet alleen droog maar ook pijnlijk aanvoelen, is het verleidelijk om voor lippenbalsem met menthol te kiezen. Dit voelt namelijk lekker verkoelend. Toch brengt ook dit ingrediënt je lippen op de lange termijn niet veel goeds. Het zorgt ervoor dat je vochtbalans verstoord wordt, waardoor je lippen na verloop van tijd nog droger zullen aanvoelen.

Lanoline

Soms wordt er ook lanoline aan een lippenbalsem toegevoegd. Voor de meeste mensen heeft dit geen negatieve gevolgen, maar als je een gevoelige huid of wolallergie hebt, is het niet aan te raden om dit te gebruiken. De kans is dan namelijk vrij groot dat je een allergische reactie krijgt.

Fenol

Ook fenol is een bekend ingrediënt in lippenbalsems. Het is een sterk desinfecterend middel dat bekend staat om zijn antibacteriële werking. Het is echter zo sterk, dat je lippen hier vaak helemaal niet tegen kunnen. Het resultaat: irritatie, uitdroging, en in het ergste geval: brandwonden.

Salicylzuur

Salicylzuur wordt vanwege de exfoliërende werking vaak toegevoegd aan allerlei huidverzorgingsproducten. Bij lippenbalsem is het echter een minder fijn ingrediënt, omdat het de natuurlijke oliën van je lippen kan verminderen. Hierdoor is de kans juist weer groter dat ze uitdrogen.

Bron: NSMBL | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws