Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Jaimie Vaes over het leven als alleenstaande moeder: 'Dat wordt weleens onderschat'

'Niet alles is glam, ook ik heb dagen die wat grijzer zijn'

Jaimie Vaes (34) is ondernemer, stylist, influencer en presentatrice. Ze heeft bijna 400.000 volgers op haar Instagram. Jaimie woont op Ibiza, samen met haar zoontje Lío (4). In haar nieuwste column vertelt ze over haar leven als alleenstaande moeder, dat niet altijd even glamorous is als het lijkt.

Grijze dagen

"Ik merk dat ik in een periode van mijn leven zit dat ik ’t allemaal best pittig vind. Mensen zien mij en denken dat het allemaal glitz en glam is, maar ik heb ook momenten dat de dagen wat grijzer zijn, dat ik het emotioneel zwaar heb met Lío en ’s nachts in mijn bed lig te huilen, omdat ik het even allemaal niet meer overzie."

"Ik doe het al tweeënhalf jaar alleen met Lío en hoewel ik heel lieve vrienden en familie om me heen heb, is het intens. Dat wordt weleens onderschat. Mijn vader woont op Bali, mijn moeder met mijn stiefvader in Den Haag en met zijn andere opa en oma heeft hij geen contact. En dan zeggen mensen: ‘Ja, je hebt toch een nanny?’ maar uiteindelijk ben je toch gewoon een alleenstaande moeder, die fulltime met haar kind is."

Stichting de Droomboom

"We zijn nu aan het kijken of Lío een plekje bij stichting de Droomboom kan krijgen. Dat is een soort voorschool waar kinderen met speciale behoeftes zoals Lío een duwtje in de rug krijgen qua spraak, communicatie en sociale vaardigheden. Mijn hart liep over toen ik daar kwam. Ik besefte dat ik niet de enige ben die dit doormaakt en dat er oplossingen zijn voor de dingen waar ik als moeder tegenaan loop. Maar de keuze voor de Droomboom betekent ook dat ik deels terug naar Amsterdam zal moeten verhuizen, en dat is niet hoe ik het voor mezelf had voorzien."

Tegenslagen

"Tuurlijk doe je dat als ouder, je wilt het beste voor je kind. Het is meer de opstapeling van dingen die de afgelopen jaren buiten je keus om anders zijn gelopen. Of dat nu samen blijven met je partner is, samen een gezin starten of een nieuw leven op Ibiza opbouwen. Maar ook tegenslagen op werkgebied en in de liefde maken het soms zwaar, alleen ziet de buitenwereld dat meestal niet. Als je dan ook nog eens de negativiteit en oordelen van mensen krijgt, ga je weleens denken: je moest eens weten. Ik hoef echt niet de hele tijd schouderklopjes te krijgen, maar een beetje steun als single moeder is wel fijn."

Positief over de toekomst

"Toch ben ik niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten. Ik probeer altijd positief naar de toekomst te blijven kijken. En mijn eigen moeder weet me ook altijd moed in te praten van: ‘Joh Jaim, het komt wel weer goed. Je moet er even doorheen.’ En dat is ook zo: het is goed om even te voelen, want als je het niet toelaat, komt er ook geen verandering. Ik hoop oprecht dat er een betere verdeling met Lío’s vader komt, want die liefde voor zijn zoon heeft hij ongetwijfeld ook heel veel. Het zou zo fijn zijn als het over een tijdje niet meer alleen op mij aankomt. En ik ook weer wat meer Jaimie kan zijn!"

Fotografie: Ruud Janssen