Relatietherapeut adviseert: gebruik dit woord niet tegen je partner

'Dit woord gebruik je vanuit je eigen oordeel over iets.'

Heb jij al lange tijd een relatie? Grote kans dat jullie inmiddels de nodige discussies en ruzies hebben gehad. Daar is op z’n tijd natuurlijk niks mis mee, al zou je wel kunnen proberen om dít woordje te vermijden.

Verboden woord

Relaties zijn niet altijd even makkelijk. In het begin wel, maar later is het soms hard werken. Daarom is het belangrijk om goed met je lover te blijven communiceren. En daarbij is het verstandig om sommige woorden te vermijden. Zo stelt relatietherapeut Dr. Lauren Cook dat je nooit het woord ‘zou’ tegen je partner moet gebruiken.

“Ik zie dat veel stellen trappen in de ‘zou’-val”, zoals Cook dat noemt. Aan PureWow legt ze uit waarom zoveel mensen dit woord toch gebruiken wanneer ze met hun man, vrouw, vriend of vriendin praten. “Dit woord gebruik je vanuit je eigen oordeel over iets.”

Negatieve energie

Ook psycholoog Dr. Jeffrey Bernstein is het ermee eens dat je dit woord beter niet kunt gebruiken, ook niet tegen vrienden of familie. “Het creëert negatieve energie en kan na verloop van tijd giftig zijn voor elke relatie, vooral een liefdevolle relatie.” Klinkt logisch. Niemand vindt het namelijk fijn als iemand tegen je zegt “Je zou niet zoveel moeten eten” of “Je zou niet zoveel uit moeten geven aan kleding.”

Waarom juist dit ene woord zo slecht is? Volgens Dr. Cook is dat omdat het een ongelijke dynamiek creëert. “Als iemand zijn of haar partner vertelt wat ze ‘zouden’ moeten doen, plaatsen ze zichzelf in een eenmansrol. Hiermee geven ze hun partner een soort signaal dat ze slechter zijn”, aldus Cook.

Het is gelukkig heel makkelijk om zou te vervangen, door het simpelweg anders te brengen. “Ik wil je graag adviseren om het zus of zo te doen”, bijvoorbeeld. Zo voorkom je dat je iemand een gevoel van schaamte bezorgt.

Bron: Pure Wow, Tips en Weetjes | Beeld: To All The Boys I’ve Loved Before 

Laatste nieuws