Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Slaap jij weleens met T-rex handen? Dit is waardoor dat komt

Dit kun je eraan doen.

Top view of attractive young woman sleeping well in bed hugging

Lig jij iedere nacht te woelen in bed of slaap je vaak in één positie? De manier waarop je slaapt zegt veel over je gezondheid. Slaap je bijvoorbeeld met T-Rex handen? Dan kan dat betekenen dat je (veel) last hebt van stress.

T-Rex handen

Allereerst: wat zijn T-Rex handen? Tijdens het slapen neem je een houding aan waarbij je op je zij ligt en je beide handen voor je borst, hals of nek vouwt. Deze houding van je handen en armen doen veel mensen denken aan die van een T-Rex en dat is dan ook de reden waarom deze houding T-Rex handen, T-Rex armen of dinosaurushanden worden genoemd.

@theworkoutwitch Replying to @Lisa Scout t-rex arms 🦖 and your body’s startle reflex EXPLAINED ✨ heal your nervous system (3 course bundle) 🔗 on profile #trexarms #startlereflex #nervoussystemoverload #nervoussystemregulation #somatichealing #scaredeasily ♬ original sound - The Workout Witch

Stress

Hoewel het er grappig of zelfs schattig uitziet als iemand zo slaapt, is het niet zo onschuldig. Als iemand in een stressvolle situatie zit, heeft diegene vaak de neiging om de handen voor de borst te trekken. Als je dit ook doet in je slaap, kan het betekenen dat je veel stress ervaart. "Waarom je je handen zo buigt als je gestrest bent, is niet precies bekend. Misschien komt het door doordat het aanvoelt als een vertrouwde houding, zoals wanneer je jezelf oprolt als een balletje (net als in de foetushouding) en je je veiliger voelt", deelt (slaap)oefentherapeut Aniek Holmer met Libelle. 

Als iemand stress ervaart, zullen je spieren zich (onbewust) aanspannen. Ook als je slaapt, kunnen je spieren zich blijven aanspannen waardoor je (krampachtig) met T-Rex handen kunt gaan slapen.

Wat nu?

Als je met T-Rex handen slaapt, hoef je je geen zorgen te maken over die slaaphouding. Wel is het hoogtijd om te achterhalen waarom je deze slaaphouding aanneemt. De T-Rex slaaphouding is namelijk niet slecht voor je lichaam, maar stress wel. Probeer een manier te zoeken om om te gaan met de stress, doe ontspanningsoefeningen (zoals yoga), drink geen of minder cafeïne en alcohol, en verminder je schermtijd. Helpt dit niet voor jou en blijf je last hebben van spanning in je lichaam en stress? Dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken door een arts of slaapoefentherapeut te raadplegen.

Zorgt de T-Rex houding er bij jou voor dat je wakker wordt met een tinteling in je armen of handen, of houd je er een doof gevoel aan over? Dan is het wel raadzaam om jezelf een andere slaaphouding aan te leren.

Bron: Dingen voor Vrouwen, Libelle | Beeld: Adobe Stock