Dit gebeurt er met je lichaam als je dronken gaat slapen

Blame it on the alcohol!

Wanneer je thuis komt van een feestje waar de alcohol rijkelijk vloeide is er maar één ding dat je wilt: zo snel mogelijk je bed in. Zodra je hoofd het kussen raakt val je dan ook in een diepe slaap. Maar wist je dat dronken gaan slapen ook effect heeft op je lichaam? Wij zetten vijf dingen op een rij die er gebeuren.

1. Je valt vrijwel meteen in een diepe slaap

Onderzoek heeft aangetoond dat je van alcohol zeer snel in slaap valt. Hoewel je lekker snel is slaap valt, is je slaap met alcohol niet heel effectief. In de tweede helft van je slaap raak je namelijk in een ondiepe slaap, waardoor je niet helemaal tot rust komt. Is het je wel eens opgevallen dat je altijd vroeg wakker bent als je hebt gedronken? Dat zal waarschijnlijk hierdoor komen.

2. Je lichaam is hard aan het werk

Hoewel jij als een roosje ligt te slapen, is je lichaam hard aan het werk om al dat alcohol af te breken. Je hartslag is hoog en je zenuwstelsel is zeer actief. Daarom heb je ook niet echt een uitgerust gevoel als je na een avondje stappen wakker wordt.

3. Je zweet en moet steeds naar de wc

Als je dronken gaat slapen, is het je vast opgevallen dat je ’s nachts heel vaak naar de wc moet en hunkert naar een glas water. Alcohol is vochtafdrijvend, waardoor je vaker moet plassen dan wanneer je alleen water of andere non-alcoholische dranken drinkt. Omdat je lichaam minder vocht bevat, krijg je het signaal dat je constant (na)dorst hebt.

4. Je snurkt

Normaal niet zo’n snurker? Als je hebt gedronken vaak wel! Dit komt omdat de spieren in je lichaam zich meer ontspannen, en dus ook je keel- en neusspieren.

5. Je wordt erg moe wakker

Je lichaam moet hard werken om al dat alcohol af te breken. Logisch dat het niet helemaal tot rust is gekomen!

Bron: Bustle, Grazia archief | Beeld: Emily in Paris (Netflix)

Laatste nieuws