Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

EMIDJ Michelle over haar voorbereiding op de jungle: ‘Ik had het totaal onderschat’

'Ik had niet gedacht dat sommige proeven echt úren zouden duren'

Ondanks haar suikerziekte wist Michelle het in Echte Meisjes in de Jungle te schoppen tot de finale. Sterker nog, ze won 'm nog ook! Je zou denken dat de influencer zich goed voorbereide voor haar deelname, maar het tegenovergestelde bleek toch echt het geval.

Geen voorbereiding

"Eigenlijk had ik me helemaal niet voorbereid voor het programma", zo doet Michelle eerlijk uit de doeken wanneer we met haar bellen. Al was een korte voorbereiding nog wel ter sprake gekomen. "Roy (Donders, de partner van Michelle, red.) zei nog wel van: 'Misschien moet je vuur leren maken', maar volgens mij was dat niet nodig. De enige voorbereiding die ik trof had te maken met het inpakken van mijn koffer. Vorig jaar had ik gezien dat de meiden hun koffer moesten overpakken in hun backpack en ze niet veel mee konden nemen. Ik had mijn kleding in van die speciale ziplockzakken gedaan, zodat ik het makkelijk eruit kon halen."

Ook kreeg Michelle nog een tip van een mede-echt meisje. "Ik kende van tevoren nog niemand, maar ik had wel appcontact met Jacomien. Zij adviseerde me toen om wasmiddel mee te nemen. Daar had ik toen nog helemaal niet over nagedacht."

Het avontuur onderschat

Helemaal geen voorbereidingen treffen, dat is nogal wat als je de jungle ingaat met het idee dat je er best weleens weken kunt blijven. Had Michelle het dan een beetje overschat? "Ik had het totaal onderschat!", geeft Michelle toe. En dat had allemaal te maken met een gesprek dat ze had met een oud-deelnemer. "Ik had iemand van het vorige seizoen gesproken – ik ga niet zeggen wie – en zij had tegen me gezegd: 'Joh, het valt allemaal heel erg mee. Wij kregen tussendoor gewoon van alles te eten, zakken chips en zo. En die proeven vallen ook erg mee. Je gaat ook met de auto overal naartoe.' Daardoor dacht ik dus dat het allemaal mee zou vallen, dat er gewoon eten zou zijn. Nou, ik heb geen zak chips gezien."

Naast de eetsituatie, vervolgt Michelle dat de proeven erg pittig waren. "Ik had van tevoren niet gedacht dat sommige proeven echt úren zouden duren. Dat was lichamelijk heel zwaar. Ook de bedden waren niet heel fijn, daar kon je niet lekker op slapen."

Met suikerziekte naar de jungle

In het programma kwam ook naar voren dat Michelle diabetes heeft, en dat maakte het voor de blondine extra zwaar. "Ik had op bepaalde momenten wel last van mijn suiker. Wanneer die te laag was, dan merkte ik dat echt aan mijn lichaam. Ik heb dan veel minder energie dan de rest. Hierdoor vond ik het soms moeilijk om te levelen met de rest. Dat vond ik wel echt het moeilijkst aan mijn deelname. Ook omdat mensen niet altijd goed weten wat het inhoudt. Iedereen kent vaak wel iemand, een oom, een tante, die het heeft, maar veel mensen weten niet wat voor struggle het elke dag is. Gelukkig was er wel begrip voor. Als ik me even niet lekker voelde, vroegen de meiden meteen of ze de dokter erbij moesten halen of vroegen ze me of ik een colaatje wilde."

Kijkers van het programma weten dat de dames heerlijk te eten krijgen in het luxe kamp, maar als je de luxe kamp-proef niet wint, staat er niet zoveel op het menu. Weinig eten is natuurlijk voor niemand prettig, maar voor iemand met diabetes kan het erg tricky zijn. Hoe ging dat dan precies voor Michelle? "Er was altijd een hoogopgeleide tropenarts bij ons, die ook bekend is met diabetes."

En hoewel deelnemers normaal niet achter de schermen extra eten of drinken krijgen, werd er voor Michelle een uitzondering gemaakt. "Omdat de omstandigheden best primitief waren en je soms weinig te eten kreeg, had ik met de productie de afspraak gemaakt dat er altijd cola in de buurt zou zijn. Welke opdracht ik ook moest doen met mijn team, of waar we ook sliepen, er was altijd cola. En dat was ook het enige wat ik kreeg als ik het nodig had, er was geen extra eten voor mij."

Beeld: Videoland