Alles over je huisdier: dit leerden we tijdens Purina PET Talk Live

Van vegan voer tot je hond voorlezen.

Onlangs werd de Blauwe Sterrenzaal van Artis omgetoverd tot the place to be om alles over je geliefde huisdier te leren. Tijdens de PET Talk Live werden we door de experts van Purina bijgepraat over vegan voer, outfits voor je kat en voorleesboeken voor honden. Onze collega’s van Beau Monde waren erbij en delen alles wat je wilt weten voor jouw viervoeter.

Purina PET Talk

Het kan je bijna niet zijn ontgaan: Purina, één van de meest toonaangevende merken op het gebied van diervoeding en dierverzorging, heeft iedereen de afgelopen maanden met hun PET Talks via YouTube een hoop bijgeleerd over hun huisdieren. Van hitteplan tot vuurwerktraining en van overgewicht tot zwerfdieren – ook onze collega’s van de Beau Monde-redactie bleken nog volop te kunnen leren over hun pluizige huisgenoten.

Toen de uitnodiging binnenkwam voor een live-editie van deze PET Talks, trokken ze dan ook met een redactie-delegatie richting Artis voor een sfeervolle avond waarin huisdieren centraal stonden. Onder de bezielende leiding van presentatrice Evelien de Bruijn (zelf groot hondenliefhebber en ambassadeur van het Dierendiploma) passeerden allerhande onderwerpen de revue.

Zo baasje, zo beestje

Dierenarts en diervoeding-expert Esther Hagen-Plantinga ziet dat we steeds vaker onze eigen normen en waarden ook opleggen aan Max en Minoes. Maar kán dat eigenlijk wel? Zelf een vega-dieet volgen is natuurlijk prima, maar hoe zit dat met je huisdier? En wees eens eerlijk: hoeveel huisdieren met een eigen account en eigen kledingkast volg je op Instagram? Of heb je misschien zelf wel een social media-account aangemaakt voor je furry friends, net als Evelien voor haar Tante Cor?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tante Cor (@tantecorinsta)

Voor Esther is de conclusie duidelijk: gezond verstand hoort de boventoon te voeren bij de zorg voor je huisdier. Mocht je bijvoorbeeld je viervoeter op een vegan dieet willen zetten, zoek dan goed uit welke voedingsstoffen zij mogelijk missen. Net zoals bij reguliere diervoeding geldt het devies: weet wat je eet! Ze waarschuwt: “Katten zijn hier vaak moeilijker mee dan honden. Wanneer er metabole tekorten ontstaan, kan er sprake zijn van zuurdere urine of blaasgruis.” En dat willen we natuurlijk voorkomen.

Kortom: matchen met je huisdier? Dan kun je beter je eigen outfit op je poezebeest afstemmen dan dat je samen aan de eettafel zit.

Iedereen verdient een tweede kans

Criminele trekjes of bad boy-neigingen? Als mens eindig je dan achter de tralies, en als asielhond in een hokje ergens achteraf. Marlies de Bats, van de organisatie Dutch Cell Dogs, zag hierin een gouden match: het koppelen van asieldieren en gedetineerden met een zware achtergrond.

Zo krijgen gevangenen, die vaak het gevoel hebben dat ze niks goed kunnen doen, en asielhonden, die als unadoptables te boek staan, beiden een tweede kans. En dat werkt als een tierelier, zo verklapt zij. In acht weken volgen ze samen een intensief trainingsprogramma, en na afloop is 97% van de viervoeters helemaal klaar om geadopteerd te worden door een liefhebbende familie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dutch Cell Dogs (@dutchcelldogs)

“Voor de gedetineerden is het vaak erg emotioneel”, blikt Marlies terug. “Ze denken: ‘ik heb álles al verneukt, maar deze hond is gewoon blij me te zien.'” Zo herinnert ze zich: “We kwamen aan en stonden tegenover een stel zware jongens – flinke spieren, helemaal bedekt in tattoos…maar het moment dat bij één van hen een hondje in de armen sprong, barstte hij in tranen uit.”

Pootjes naar partners

Tot slot komt dierenarts Piet Hellemans, die je onder meer kent van Eigen Huis & Tuin en Samen voor Dieren aan het woord. Door de eeuwen heen zijn we steeds beter gaan begrijpen hoe onze dieren werken. Ga maar na hoeveel we de afgelopen eeuwen, decennia, jaren hebben geleerd over onszelf! En veel menselijke geneeskunde sijpelt door naar de diergeneeskunde, weet Piet te melden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RTL Wonen (@rtlwonen)

Inmiddels kunnen experts op het gebied van dierengedrag je haarfijn uitleggen waarom je kat toch altijd aan de bank klauwt in plaats van z’n luxe krabpaal. Zo stelt Piet: “Dieren zijn echte opportunisten. Als zij één keer succes hebben met hun gedrag, dan gaan ze daarmee door. Zo niet, dan houden ze ermee op. En dat kan doorslaan in gedragsproblemen.”

Piet blikt vol optimisme vooruit: zo verwacht hij dat binnen de komende decennia er op het gebied van wetenschap zoveel zal veranderen dat we onze huisdieren straks kunnen verstaan! De Beau Monde-redactie voorziet vooral eindeloze verzoekjes om ‘meer brokjes’ en ‘baasje, aandacht!’, maar wat betekent dit verder voor dierenrechten? Er wordt druk gefilosofeerd op deze donderdagavond!

Kwispellezen

Tot slot komt Hans Melissen nog aan het woord, die met Het eerste Honden Voorleesboek…kom bij ’t baasje een primeur te pakken heeft. Van het voorlezen van z’n viervoeters uit de krant, ontstond namelijk het idee om een verhaal te schrijven dat beter aansluit bij hun belevingswereld. En zo geschiedde!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hans Melissen (@hansmelissen6055)

Aan het einde van de avond trokken onze collega’s met een exemplaar in de goodiebag weer huiswaarts. Hoewel de katten van adjunct Sandra en online coördinator Sandy weinig trek hebben in een voorleesavondje, zijn ze wél groot fan van de kattensnacks die ze van Purina mee mochten nemen!

Zo was deze PET Talk Live ook voor de viervoeters een groot succes!

Laatste nieuws