Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Manuela blikt terug op periode na MAFS

'Ik kreeg veel shit over me heen en vroeg me op een gegeven moment af of mensen echt zo negatief over me denken. Ik werd er heel down van.'

Untitled design - 1

Manuela deed mee aan Married At First Sight: Match or Mistake. Het programma leverde haar helaas niet de liefde op. Ook moest ze dealen met teleurstellingen en lelijke reacties op social media. In gesprek met Grazia vertelt Manuela hoe ze de periode na het programma heeft ervaren.

Match or Mistake

In Married at first Sight: Match or Mistake stapte Manuela in het huwelijksbootje met Silio. Hoewel het erop lijkt dat er een klik is tussen de twee, blijkt Silio medekandidaten Rosa en Marissa net wat interessanter te vinden. Iets wat Manuela in eerste instantie niet doorhad. “Ik kwam er pas heel laat in het experiment achter dat er iets aan de gang was. Daarvoor merkte ik wel dat er iets aan de hand was, maar Silio en ik hadden een afspraak met elkaar gemaakt. We wisten dat liefde er niet in zat, maar we hadden elkaar wel beloofd dat we het experiment af wilden maken, omdat we van elkaar konden leren. Tijdens zo’n experiment houdt de ander je wel echt een spiegel voor. Ook geven de experts je veel feedback waardoor je kunt werken aan je eigen groei. Het leek mij en Silio daarom mooi om MAFS af te sluiten als vrienden”, vertelt Manuela als we met haar bellen.

Toch zat een vriendschap er niet bepaald in toen Manuela ontdekte dat Silio het erg leuk heeft gehad met Rosa en Marissa. De twee sluiten het experiment dan ook niet bepaald vriendschappelijk af. “Na de opnames had ik niks meer van Silio gehoord. Pas bij de reünie zag ik hem weer. Daarvoor had hij me ook nooit een berichtje gestuurd. Dat was voor mij wel prima, want ik wilde ook niks meer met hem te maken hebben. Ik dacht: het is allemaal gebeurd, ik moet ook weer door met mijn leven”, verklaart Manuela.

Tijdens de reünie zag en sprak Manuela haar ex-man weer voor het eerst. “Het was goed om nog een en ander uit te spreken. Het leek er toen op alsof we alles toch nog hadden uitgepraat. Ik dacht nog: als we een keer met de hele groep ergens heen gaan, kunnen Silio en ik wel gewoon door één deur.”

Silio

Manuela dacht dat het hoofdstuk van haar en Silio definitief was afgesloten. Helaas bleek dat niet zo te zijn. Zo was Silio onlangs te gast bij Realitea en deed hij een paar opvallende uitspraken over haar. Iets wat bij Manuela in het verkeerde keelgat schoot. “De storm was gaan liggen, maar in gesprek met Fawry not Sawry was hij niet al te positief over mij. Ik vond het gek dat hij dingen zei als dat ik nog niet klaar voor was het experiment. Ook had ik me heel kwetsbaar naar Silio opgesteld tijdens het experiment en verteld over het huiselijke geweld waar ik in mijn vorige relatie mee te maken heb gehad. Dat hij in die aflevering zei dat hij geen maatschappelijk werker is, vond ik heel kwetsend."

Ondanks dat Manuela de opmerkingen van Silio kwetsend vond, zou ze er nog wel voor openstaan om nog één keer met haar ex-man in gesprek te gaan. “Op zich sta ik daar wel voor open, maar ik denk niet dat het van toegevoegde waarde is. We hebben eigenlijk alles al besproken bij de reünie en ik denk dat we in een nieuw gesprek weer precies hetzelfde verhaal gaan voeren. Het enige wat ik me nu nog afvraag is waarom hij het nodig vond om in de media bepaalde uitspraken over mij te doen."

Down

Toen de reünie van MAFS was uitgezonden, begon de rust voor Manuela weder te keren. Voor die tijd, kreeg ze echter veel kritiek van kijkers voor haar kiezen op social media. Iets wat haar niet in de koude kleren ging zitten. “Ik kan niet goed tegen kritiek of haat; daar ben ik heel gevoelig voor. Ik ben authentiek geweest en was recht voor de raap, maar wel altijd met goede intenties. Het is dan moeilijk om te zien dat je wordt afgekraakt om wie je bent”, vindt Manuela. “Ik kreeg veel shit over me heen en vroeg me op een gegeven moment af of mensen echt zo negatief over me denken. Ik werd er heel down van.”

Manuela vond het daarom elke keer weer spannend als een nieuwe aflevering van MAFS op Videoland verscheen. Dit nam zo haar leven over, dat ze elke maandag- en dinsdagnacht haar wekker zette, om de nieuwe aflevering te kunnen kijken. “Door alle haat had ik anxiety gekregen. Als ik de afleveringen ’s nachts had gezien, kon ik pas slapen. Het nam helemaal mijn leven over.”

Gelukkig kreeg Manuela hulp van van buitenaf. “Alle kandidaten werden goed begeleid. We kregen allemaal een coach en psycholoog die buiten het programma staat. Zij bellen je elke week om te vragen hoe het met je gaat en wat je van de aflevering vond. Bij hen kon ik aangeven waar ik tegenaan liep.” Ook vertelde Manuela dat ze een slaaptekort had, omdat ze elke maandag- en dinsdagnacht de wekker zette om de aflevering maar zo snel mogelijk te kunnen bekijken. “Toen hebben ze bij me aangegeven dat het niet de bedoeling is dat ik eraan onderdoor ga. Ze hebben voor mij toen een uitzondering gemaakt. Ik kreeg de aflevering één dag van tevoren opgestuurd, zodat ik ‘m alvast kon bekijken op een normaal tijdstip.” Dit leverde Manuela al veel rust op. Ook kon ze haar ei kwijt bij een aantal medekandidaten. “Met iedereen van het programma kon ik goed praten, zij wisten immers ook precies wat er allemaal was gebeurd.”

Rust

Inmiddels is de rust gelukkig weer wedergekeerd in Manuela’s leven. “De storm is gaan liggen”, vindt Manuela. “De periode waarin de afleveringen elke week op Videoland verschenen waren heel heftig. Ik was mentaal heel moe, maar nu gaat het een stuk beter. Ik ben echt aan mezelf gaan werken; daar haal ik heel veel kracht uit. Momenteel werk ik nog steeds aan mezelf om een betere versie van mezelf te worden, maar dat gaat natuurlijk met ups and downs. Ik wil echt af van bepaalde patronen waar ik steeds in verval.”

Ondanks dat haar deelname aan MAFS niet over rozen ging, heeft Manuela er wel veel aan gehad. “Ik heb heel veel zelfkennis opgedaan. Nu zie ik in dat ik verlatingsangst en tegelijk ook bindingsangst heb; dat is iets waar ik aan moet werken. Ik zie ook in dat je nooit klaar bent met aan jezelf werken. Ik wil voortaan beter reflecteren en wil ook naar mezelf durven kijken als ik een fout heb gemaakt, en ook daar weer van leren.”

Beeld: Videoland (Jasper Suyk)