Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Ouch: deze woorden spreken we nog steeds massaal verkeerd uit

Is het Ver-sac-èh, Ver-sac-hie of Versaatsjie?

Het blijft lastig, taal. De één spreekt vloeiend ABN en de ander spreekt onverstaanbaar Fries. Maar over het algemeen zijn er een aantal woorden die door veel Nederlanders verkeerd worden uitgesproken. Taalplatform Preply deelt de top 10 woorden die in 2023 door Nederlanders het meest verkeerd werden uitgesproken. En dat moet nu afgelopen zijn!

Say what?

Het taalplatform onderzocht welke woorden Nederlanders in 2023 het meest hebben gegoogeld voor de juiste uitspraak. De zoektermen die we massaal hebben ingevoerd met betrekking tot 'Hoe spreek je [X] uit' zijn geanalyseerd, en op basis van het aantal zoekopdrachten is een ranglijst samengesteld. Dit zijn ze! Enne, wel zo handig: zo hoor je ze dus wél uit te spreken. Pay attention! 

1. Shein

Shein, jeweetwel: dat Chinese fast-fashion bedrijf dat het afgelopen jaar veel in opspraak was vanwege ethische kwesties. Veel Nederlanders hebben het over het modemerk 'shijn', maar dat is toch echt verkeerd. De juiste uitspraak is ‘SHE-in’ – op z'n Engels dus.

2. Gnocchi

Ken jij die Italiaanse pastasoort, die een mix van bloem en aardappel is? Smaakt heerlijk, maar klinkt erg ingewikkeld. Het verlossende antwoord: 'njok-kie'. Aha!

3. Paprika

Je hebt doorgaans twee teams: mensen die paprika uitspreken als ‘paapriekaa’ met een lange eerste a en als ‘pappriekaa’ met een korte eerste a. ‘Paapriekaa’ met een lange eerste a is de meest gebruikte vorm in Nederland en dus wenselijk!

4. Vanille

Nog zo'n verwarrende. Is het 'va-nill-le' of 'va-niel-je'? Nou, beide zijn fout! De correcte uitspraak is namelijk 'va-nie-je'.

5. Alpaca

Je kent de schattige dieren vast wel, of heel misschien heb je er zelfs wel eens mee geknuffeld. Maar hoe spreek je het uit? Voor eens en altijd: het is 'al-pa-ka'. De klemtoon ligt dus op de tweede lettergreep. Onthouden hè?

6. Lychee

Afgelopen jaar waren veel Nederlanders benieuwd naar de juiste uitspraak van de exotische, zoete en sappige vrucht genaamd lychee. Waar de één 'liesjee' zegt, de ander 'm 'lietsjie' noemt, en weer anderen het uitspraken als 'laitsjie', kunnen we je vertellen dat 'laitsjie' het dichtst bij de oorspronkelijke bedoeling komt. Toch bestaat er geen strikte correcte uitspraak.

7. Malelions

Wellicht heb je er nog nooit van gehoord, toch hebben veel Nederlanders het gegoogeld. Want hoe spreek je de naam van dit lifestyle modemerk nu eigenlijk uit? Op zijn Frans? 'Ma-le-lions'? Niet dus. De naam is afkomstig van het Engelse woord ‘male-lions’, ofwel: mannelijke leeuwen. Makes sense...

8. Versace

Hoewel de iconische modeontwerper Donatella Versace in 2018 eigenhandig via een Instagram video heeft laten weten dat we het Italiaanse modehuis verkeerd uitspreken, wordt hier nog steeds door velen over getwijfeld. “It’s Ver-sac-èh not Ver-sac-hie”, aldus de blondine. Veel Nederlanders spreken het uit als 'Versaatsjie', maar dat is dus onjuist. Zeg voortaan maar gewoon 'Versaatsje'.

9. Gorinchem

Veel van ons vroegen zich in het afgelopen jaar af hoe je de stad Gorinchem uitspreekt. 'Gorinchem', 'Gorcum' en 'Gurrecum' is allemaal hartstikke onjuist.  'Gorkum' is namelijk het juiste antwoord. Wist jij dit?

10. Lidl

Zeg jij altijd 'Li-ddel'? Volgens de Duitse supermarktketen wordt de naam ook op Duitse wijze uitgesproken, dus als 'Lie-del' en niet als 'Li-ddel'. Don't forget!

Bron: Preply, Tips en Weetjes | Beeld: KUWTK