6 modemerken waarvan je niet wist dat ze Nederlands zijn

Door de naam denk je meteen dat het internationale merken zijn, maar niets is minder waar.

Bij mode denken we vaak aan internationale merken die niet uit Nederland komen. Toch zijn er ook meerdere big fashion brands waarvan veel mensen niet weten dat ze zijn opgericht in Nederland. We zetten zes van die merken voor je op een rij.

1. G-Star

Hoewel de naam heel internationaal klinkt, is het spijkerbroekenmerk G-Star ‘gewoon’ Nederlands. Het werd in 1989 in Amsterdam opgericht door Frans Scholtes en Job van Tilburg en had oorspronkelijk de naam Gap-Star. Dat hebben de oprichters al gauw veranderd, omdat het te veel op de naam van een ander merk leek.

2. Daily Paper

Over dit merk horen we de laatste paar jaar veel. Het is in 2012 opgericht door Hussein Suleiman, Jefferson Osei en Abderrahmane Trabsini, drie vrienden uit Amsterdam. Inmiddels zijn er winkels van het merk te vinden in New York, Londen en Amsterdam.

3. King Louie

Als een merk een Franse naam heeft, vermoed je een stuk minder snel dat het van Nederlandse bodem is. Toch is dat bij King Louie wel het geval. Het merk werd in 1981 opgericht door Ann Berlips en George Cramer. Ze hebben eerst heel lang tweedehandskleding op de Noordermarkt in Amsterdam verkocht en besloten toen hun eigen merk te beginnen. De eerste King Louie-winkel was in de Jordaan, maar inmiddels zijn er maar liefst vier grote locaties waar de kledingstukken worden verkocht.

4. Fabienne Chapot

Nog zo’n Franstalig klinkend merk dat eigenlijk gewoon uit Nederland komt. De oprichtster, Fabienne, startte in 2006 eerst een eigen accessoiremerk genaamd Fab. Tien jaar later volgde een rebranding en ging het merk zich meer op kleding richten. Inmiddels is het vooral bekend vanwege de opvallende prints.

5. Fred de la Bretonière

Nog zo’n Nederlands merk met een Franse naam! Dit schoenenmerk is vooral bekend geworden door de vele verschillende espadrilles die het op de markt heeft gebracht. Inmiddels is de collectie echter een stuk uitgebreider. Het werd in werd in 1970 opgericht door een man die daadwerkelijk Frederik Cornelis (Fred) de la Bretonière heet.

6. Scotch & Soda

Tot slot: een merk met een naam die Engels klinkt. Scotch & Soda werd in 1985 opgericht door Laurens Hompes, in Amsterdam. Eerst werd er alleen mannenkleding verkocht, maar inmiddels kunnen ook vrouwen en kinderen er terecht.

Bron: Trend Alert | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws