Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Tekenen dat je misschien teveel van je relatie verwacht

Zijn jouw verwachtingen eigenlijk wel reëel?

Ben jij erg romantisch ingesteld en verwen je jouw partner het liefst wekelijks met avondjes uit of een leuk cadeautje? Dan verwacht je hier af en toe misschien wel iets voor terug. We hebben allemaal bepaalde verwachtingen van onze lover, maar de een is realistischer dan de ander. Hoe weet je of jouw verwachtingen reëel zijn?

Social media

Het is logisch dat jij in een relatie bepaalde verwachtingen hebt van je partner. Het is heel normaal zelfs. Het ligt er alleen maar net aan hoe die verwachtingen zijn ontstaan. Zijn jouw wensen gecreëerd door de dingen die je om je heen ziet en hoort – op social media bijvoorbeeld – in plaats van hoe je relaties en je behoeftes door de jaren heen kunnen verandert? Dan kan er iets misgaan. Je kunt dan te veel van je partner verwachten, dingen die zelfs onrealistisch zijn.

Adviseur Lucille Shackleton deelde op Instagram welke zeven tekenen aanduiden dat je misschien te veel van je relatie verwacht. "We hebben allemaal overtuigingen die bepalen hoe we omgaan in relaties, en sommige van deze overtuigingen kunnen nuttig zijn, terwijl andere beperkend zijn", legt ze uit. "De truc is om op te letten en jezelf af te vragen of een bepaalde gedachte helpend is, of juist beperkend in je relatie. Dan kun je kiezen of je die verwachting wilt houden of weg wilt gooien."

De onrealistische verwachtingen

Een van de eerste onrealistische verwachtingen die je misschien aan jezelf en je partner stelt, is dat er altijd een spark zou moeten zijn. Oftewel, dat je je altijd verliefd zult voelen, op elk moment. Ook het denken dat een partner gaat veranderen als diegene zich op een bepaalde manier gedraagt, zónder dat je het probleem aankaart, is een verwachting die je direct de deur uit moet schoppen.

Lucille gaat verder: "Geloven dat je zou moeten weten wat de ander denkt of voelt, zonder daarnaar te vragen." Ook een hele hardnekkige verwachting, waaraan zonder communicatie gewoon niet te voldoen is. Net als dat je het altijd met elkaar eens zou moeten zijn en nooit ruzie hebt.

Daarnaast is het niet altijd nodig dat je deel uitmaakt van elk aspect van elkaars leven en dat je alles met elkaar deelt, dus dat er geen privacy tussen jullie bestaat. Er zit een verschil tussen het hebben van geheimen voor elkaar en een stukje privacy op bepaalde gebieden.

De laatste onrealistische verwachting is het hardnekkige idee dat je partner je 'compleet' zou moeten maken en dat elk probleem dat je met elkaar hebt, "volledig aan hen ligt en niet aan jou".

Communicatie

Er is niks mis met soms twijfelen aan je relatie of gemixte gevoelens hebben. Je mag je ruimte nemen, als jij als persoon daar behoefte aan hebt, om zonder je partner dingen te doen waar je energie van krijgt. Uiteindelijk is communicatie key.

Bron: Stylist, Marie Claire | Beeld: Gossip Girl