Lieneke kreeg een soa van haar vriend: ‘Zijn reactie daarop was de dealbreaker’

'Gadverdamme, riep hij, met een blik vol afschuw. Dit heb ik van jou.'

Lieneke (29) was twee maanden lang enthousiast met Sandor aan het daten, tot ze samen ontdekten dat hij syfilis heeft. Hij gaf haar onterecht de schuld, waarop ze het meteen uitmaakte. ‘Niet de soa, maar zijn reactie daarop was de dealbreaker’

Soa

“Sandor keek me vol afschuw aan: ‘Gadverdamme, dit heb ik van jou.’ Nooit eerder had een man zo naar me gekeken, en zeker Sandor niet. We zijn allebei geen types die te hard van stapel lopen. Toch zijn we in ons derde weekend samen naar België gegaan, naar een grote vintagemarkt om items voor zijn nieuwe koophuis te scoren.”

“Ik zie ons nog staan, midden op straat, met dat antieke dressoir dat ons meegenomen karretje verpulverde. De meeste mannen – nou ja, de paar mannen – die ik eerder had gedatet, waren in zo’n situatie niet blij geweest. Ze hadden gevloekt, dat weet ik zeker. Maar Sandor niet. Zijn ogen werden zo groot als schoteltjes en toen barstte hij keihard in lachen uit. Een volle, aanstekelijke lach en ik wist: dit zou zomaar eens mijn man kunnen zijn.”

“Hij was echt gek op me, dat weet ik zeker. En dat is hij nog, want hij blijft bellen en appen. Met excuses en lieve woorden. Met uitnodigingen voor avondjes uit en zelfs een weekje vakantie naar de zon. Maar ik kán het niet. In mijn hele leven ben ik met vier mannen naar bed geweest. Tussen nummer drie en Sandor zat drie jaar. Mijn ex was niet zo lief voor me, met narcistische trekjes. Hij heeft bijvoorbeeld enorm gestookt tussen mij en mijn beste vriendin. Toen zij en ik uiteindelijk ruzie kregen, verweet hij me dat ik degene was die lastig in de omgang was. Ook nodigde hij me eens uit voor een etentje. ‘Ga maar vast naar het restaurant’, had hij gezegd. Zat ik daar, in mijn mooiste jurkje terwijl hij nooit kwam opdagen. ‘Ik was het vergeten’, had hij de volgende dag met een kater gezegd. Die hele relatie was een grote mindfuck die ik niet kon verbreken. Tot hij me dumpte voor een ander. Achteraf gezien een zegen.”

Verliezen

“Drie jaar lang was ik single, tot ik naast Sandor snoep stond te scheppen in de bioscoop en hij mijn nummer vroeg. Ik had hem vrijwel meteen verteld dat ik doodsbang was om mezelf weer te verliezen. En dat ik het nooit meer toe zou laten dat een man me niet respectvol behandelt. Mede daarom ben ik zo boos. Sandor wíst het. Hij wist dat ik ongelooflijk mijn best had gedaan om hem het voordeel van de twijfel te geven. Om hem te vertrouwen. Na de eerste keer sex heb ik zelfs gehuild in bed. Omdat het zo fijn en lekker was, en ik niet weer gekwetst wilde worden. Natuurlijk deden we het veilig. Zeker omdat mijn ex erop stond dat we dat niet deden en ik daar erg bezorgd om ben geweest: stel dat ik iets onder de leden heb?”

“Met mijn beste vriendin – met wie het gelukkig weer goed kwam – sprak ik af dat we ons ieder jaar laten testen. Gewoon, voor onze eigen gemoedstoestand. Tussen mijn ex en Sandor heb ik dus drie keer een soa-test gedaan. Drie keer was ik helemaal gezond. Ook dat heb ik Sandor verteld. En hij zei dat hij het alleen veilig heeft gedaan, nadat hij zich vorig jaar had laten testen. Groot was dan ook mijn verbazing nadat ik in de douche op mijn knieën ging om hem te pijpen, en in dat volle licht een rood bultje zag, net aan de onderkant van zijn eikel. Ik deinsde terug: ‘Wat is dat?’ wees ik, een beetje geschrokken. Omdat mijn beste vriendin en ik ons in soa’s verdiept hebben, en alle brochures hebben gelezen, vermoedde ik direct syfilis.”

“In paniek schoten de afgelopen twee maanden als een powerpointpresentatie door mijn hoofd: die keer dat hij plagerig zonder condoom tussen mijn schaamlippen ging… En alle keren dat ik hem – hoe stom kon ik zijn? – had gepijpt zonder condoom. Ik stapte uit de douche en graaide naar een handdoek, terwijl Sandor met een spiegel onder zijn piemel de bult inspecteerde. Die bult bleek trouwens al een zweertje. ‘Gadverdamme, dit heb ik van jou’, wees hij naar dat rauwe, rode plekje, met een blik vol afschuw.”

Paniek

“Mijn mond viel open. Niet syfilis – wat hij inderdaad bleek te hebben – maar zijn reactie daarop was de dealbreaker. Die ziekte is zo besmettelijk dat je het zelfs met condoom kunt krijgen, maar met een antibioticakuur ben je er ook zo weer vanaf. Dat weet ik helaas uit ervaring, want ook ik werd positief getest. En ik weet zeker dat ik het van Sandor heb gekregen. ‘Ik had dat nooit zo mogen roepen’, sprak Sandor in, nadat ik hem de testuitslag had laten weten. ‘Het spijt me ontzettend, maar ik schaamde me zo’, had hij nog gezegd. Daarna heb ik hem geblokkeerd op Whatsapp. Rigoureus misschien en ja, ik mis hem na drie maanden nog steeds. Maar ik wil en verdien een man die me altijd met respect behandelt. Ook als er paniek in de tent is. Of – zoals in dit geval – een zwerende rode bult in de broek…”

Tekst: Agnes Hofman | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws