Sparen voor later: 3 tips om slim pensioen op te bouwen

Het is belangrijk om hier nu al mee bezig te zijn.

Van sparen tot spenden en van beleggen tot slim bezuinigen: in onze geldrubriek lees je alles wat je wilt weten om aan je financiële fitheid te werken. Dit keer hebben we drie tips voor je in petto om slim pensioen op te bouwen. Het klinkt misschien nog als een ver-van-je-bed-show, maar toch is het belangrijk om er nu al mee bezig te zijn.

Pensioen opbouwen

“Volgens mij bouw ik pensioen op via mijn werkgever, maar heb me daar nooit in verdiept. Hoe kom ik erachter of ik genoeg geld heb als ik later stop met werken? En wat als dat niet zo is?” luidt de geldvraag van deze keer. “Pensioen is voor veel mensen nog een ver-van-mijn-bedshow. Toch is het slim om nu al na te gaan hoe je ervoor staat”, zegt Gert-Jan Vos, onafhankelijk pensioenadviseur. “Tijd is je beste vriend: hoe vroeger je met het regelen van je pensioen begint, hoe meer grip je op je toekomst en je pensioen hebt. En hoe langer je de tijd hebt om pensioen op te bouwen, natuurlijk.”

Link tool: post not found

“Dat is niet alleen belangrijk als je zelfstandig ondernemer bent en dus zelf verantwoordelijk bent voor je pensioen, maar ook als je in loondienst bent. Veel werkgevers bieden hun werknemers een pensioenregeling aan, maar dat zijn ze niet verplicht. Nederland heeft namelijk geen pensioenplicht, zoals dat heet. Ga eens na of er voor jouw werk een pensioenregeling geldt: wat wordt er eigenlijk voor je geregeld, en hoe? Maak je gebruik van alle regelingen die voor jou van toepassing zijn? Een adviseur kan daarbij helpen.”

3 tips

Om je alvast op weg te helpen, delen we drie handige tips om slim pensioen op te bouwen. Komen ze:

1. Scheelt weer!

Een extra pensioenpotje bij elkaar sparen? Dat kun je doen met belastingvoordeel. Kies hiervoor bij een aanbieder van pensioenproducten voor een lijfrenteverzekering, een geblokkeerde beleggingsrekening of een bankspaarrekening, speciaal bedoeld voor je pensioen. Je inleg mag je jaarlijks aftrekken van de inkomstenbelasting. Wel even opletten: je kunt intussen niet zomaar bij je geld.

2. Goed geregeld

Bouw je pensioen op bij een werkgever én heb je een partner? Check dan of je pensioenregeling ook in een nabestaandenpensioen voorziet. Dit is een uitkering die je partner en eventuele minderjarige kinderen direct krijgen, mocht je overlijden – ook voordat je je pensioenleeftijd bereikt. Om hiervan gebruik te maken, moet je je partner wel hebben aangemeld bij het pensioenfonds en je werkgever.

3. Check, dubbelcheck

Elk jaar weer de pensioenregeling van je werkgever doorspitten is een tikkie overdreven, maar doe dat wel als er iets groots in je leven en/of financiële situatie verandert. Ga je samenwonen, krijg je een kind, ga je meer of minder werken? Dat zijn allemaal momenten om goed te kijken naar de gevolgen voor je pensioen. Kom je er zelf niet uit? Bel gerust een adviseur.

Meer weten over pensioen opbouwen? In de nieuwste Grazia lees je er nog veel meer over. Nu in de winkel! 

Tekst: Kim van der Meulen | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws