Dit is alles wat je moet weten over het zetten van een tongpiercing

Good to know!

Een tongpiercing was in de jaren 90 hot, maar lijkt nu voorzichtig weer een comeback te maken. Maar voordat je eraan begint, is het natuurlijk fijn om te weten wat je ongeveer kan verwachten. We vertellen je daarom alles wat je moet weten over het zetten van een tongpiercing.

Pijnniveau

Het allereerste wat je jezelf waarschijnlijk afvraagt, is of het pijn doet om een tongpiercing te laten zetten. Want per ongeluk op je tong bijten is al vreselijk pijnlijk – hoe erg zal het dan wel niet zijn om er een naald doorheen te prikken? Pijn is natuurlijk iets subjectiefs, maar volgens piercer Jenna Myers beoordelen de meeste klanten het pijnniveau op een schaal van tien tussen de één en drie. Dat valt dus behoorlijk mee. Bij het zetten van een dubbele tongpiercing kun je iets meer narigheid verwachten: het pijnniveau daarvan wordt gemiddeld tussen de drie en vijf beoordeeld.

Behandeling

Iets anders dat je je misschien afvraagt, is hoe een afspraak voor het zetten van een tongpiercing eruitziet. “Het piercen zelf gaat supersnel en de procedure duurt meestal niet langer dan een paar minuten”, vertelt piercer Jess Sellars aan Glamour. “Maar anatomische controles kunnen even duren, dus je kunt verwachten dat een afspraak tussen de 30 en 45 minuten duurt.”

Voorafgaand aan je afspraak is het belangrijk dat je je tanden en tong goed poetst. Het grootste gedeelte van de behandeling wordt besteed aan het controleren van je tong, zodat het zeker is dat alles veilig gebeurt. Vervolgens wordt er binnen no-time een holle naald door je tong geduwd. Daarna doet de piercer het sieraad in het gaatje et voilà: je piercing is gezet.

Nazorg

Na de behandeling kun je verwachten dat je tong ongeveer twee weken gevoelig en opgezwollen zal zijn. Daarnaast kun je een beetje gaan slissen of anders gaan praten. “Na ongeveer een week zal de zwelling afnemen, en daarna is de rest van het genezingsproces vrij eenvoudig”, aldus Sellars. In totaal duurt het één tot drie maanden voordat je tong volledig hersteld is.

Wanneer de piercing is gezet, is het belangrijk om je tong van de nodige nazorg te voorzien. Na de behandeling is het verstandig om een nieuwe tandenborstel aan te schaffen en mildere mondhygiëneproducten te gebruiken. Tandpasta met bleekingrediënten kun je beter vermijden, en ook sommige andere gewoonten kun je eerst beter achterwege laten. “We raden aan om de eerste paar weken gekruid voedsel en alcohol te vermijden, omdat ze de zwelling veel erger kunnen maken”, zegt Sellars. “Roken, vapen, zoenen of enig ander oraal contact is oké, maar spoel daarna altijd de mond met mondwater of gewoon water. Heel veel water drinken en gehydrateerd blijven zal ook helpen tegen de zwelling.”

Bron: Glamour | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws